Återkräva pengar vid skilsmässa

2017-02-12 i Avtal
FRÅGA
Om den ena parten i ett äktenskap tar ett lån för att betala den andres skulder hos kronofogden,för att säkra familjens framtid,göra den andre skuldfri och sedan kreditvärdig för att ev,kunna köpa gemensamt hus.Vid en skilsmässa,kan den låntagande parten begära summan av ca 100.000kr tillbaka,eller skall denne betala för lån tagna för att hjälpa den andre att bli skuldfri?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline för din fråga.

Du kan vid en skilsmässa inte kräva ut de pengar som du betalat för din andre makes del på grunden att ni ska skilja er.
Har du betalt skulden för dina pengar får du som huvudregel själv stå för den kostnaden, det finns inget i äktenskapsbalken som möjliggör att du skulle kunna "ta tillbaka" pengarna, detta oavsett anledningen till att du betalade av skulden.

Däremot så finns det en möjlighet i äktenskapsbalken 12:1 att jämka en bodelning om den blir helt oskälig i förhållande till era ägandeförhållanden och hur er individuella ekonomiska situation har sett ut under äktenskapet. Om du har haft tillgångar medans din make varit mycket skuldsatt t.ex så kan det bli aktuellt att jämka vid fördelningen av bodelningen.

Är det så att betalningen för din makes räkning i själva verket var ett lån. Alltså att din make lånade pengar av dig för att betala av sin skuld hos kronofogden så kan du kräva tillbaka pengarna genom att hävda att ni har ett avtal. Du måste dock kunna bevisa att ett giltigt avtal föreligger mellan er.

Alltså sammanfattningsvis - Du kan inte på grunden att ni ska skilja er kräva pengarna av din make. Du kan yrka på en jämkning av er bodelning om era ägandeförhållanden är väldigt skeva. Om du kan bevisa att ett låneavtal föreligger mellan dig och din make så blir din make skyldig att betala dig.

Med vänliga hälsningar

Victor Åkerfeldt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1534)
2021-09-19 Gäller avtalet om vi skrivit under som fel parter (säljare resp. köpare)?
2021-09-14 Tilläggsavgift för fel bevis på rätt till studentrabatt
2021-09-07 Har en annonssajt rätt att neka annonsering?
2021-09-06 Har du rätt att få tillbaka pengar om du har glömt stänga av parkeringen?

Alla besvarade frågor (95746)