FrågaAVTALSRÄTTAvtal30/12/2018

Återkallelse samt ogiltighetsförklaring av fullmakt

Om någon blev lurad och skrev en fullmakt till sin make och vet inte vad exakt fullmakten gällde, hur fullmakten återkallas då?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag kommer att till en början redogöra generellt för vad en fullmakt är, därefter kommer en redogörelse kring återkallelse samt ogiltighetsförklaring av en fullmakt göras. Jag kommer att avsluta med en kort sammanfattning och koppla sammanfattningen till fallet.

Vad är en fullmakt?

En fullmakt ger personen som fått fullmakten (fullmäktige) rätt att göra saker för någon annans räkning (fullmaktsgivaren) i den personens namn, som om personen gjort det själv. Med andra ord är fullmakt en rättshandling för annans räkning i dennes namn. Reglerna om fullmakter regleras i 2 kap. Avtalslagen (AvtL).

Återkallese av fullmakt

Om den som har skrivit en fullmakt vill återkalla fullmakten så har den som har utfärdat fullmakten (fullmaktsgivaren) ansvar för att återkalla fullmakten på ett korrekt sätt, 12 § AvtL. Återkallelse av fullmakt bygger på grundtanken att fullmakten ska återkallas på samma sätt som den gavs. Med andra ord finns olika tillvägagångssätt för hur man återkallar fullmakten beroende på vad det är för typ av fullmakt.

Eftersom du anger att det rör sig om en skriftlig fullmakt (16 § AvtL) så utgår jag i mitt svar från att det rör sig om en fullmakt i form av en skriftlig handling som har getts till någon annan, i fallet maken. I dessa fall sker ett återkallande genom att fullmaktsgivare tar tillbaka den skriftliga fullmakten eller förstör den skriftliga fullmaktshandlingen. Den som har fått fullmakten (fullmäktige) är i dessa lägen skyldig att lämna tillbaka fullmaktshandlingen om fullmaktsgivaren begär det, 16 § AvtL. Fullmaktsgivarens intresse av att effektivt kunna återkalla fullmakten har ansetts väga tyngre än fullmäktigens intresse att kvar fullmakten.

I de fall där fullmaktsgivaren ändå inte lyckas få tillbaka fullmaktsdokumentet, anvisas hen till 17 § AvtL. I bestämmelsen finns en regel som gör att man kan återkalla skriftliga fullmakter genom en kraftlöshetsförklaring. En ansökan om en sådan görs hos tingsrätten i den ort där du bor.

Ogiltighetsförklaring av fullmakt

Mot bakgrund till att någon blev lurad vill jag lyfta upp perspektivet kring ogiltighet. Fullmakt är ett avtal och för att avtalsbundenhet ska uppkomma förutsätts i princip att det finns avtalsparter som av fri vilja önskar sluta avtalet. Avtal (fullmakten i fallet) kan ogiltigförklaras, jämkas eller lämnas utan avseende om det i samband med avtalsförhandlingarna förelegat omständigheter som inskränkt möjligheterna för en part att uttrycka sin fria och verkliga vilja att binda sig vid ett visst löfte. Det finns regler om detta i 3 kap. AvtL. Vidare finns det även andra samband som inte endast rör ogiltigt i samband med avtalets ingående som exemplevis ogiltighet pga. att avtalets innehåll är otillåtet (pactum turpe)

Tillämpning på fallet:

Mot bakgrund till att frågan rörde återkallelse av skriftlig fullmakt, råder jag er att till en början att försöka ta tillbaka det originella fullmaktsdokumentet. Utgå alltid från att ni försöker återkallar det skriftligt för bevisens värde, skicka exempelvis ett rekommenderat brev eller e-post med exempelvis följande lydelse: "Härmed återkallar jag med omedelbar verkan eventuell fullmakt som kan finnas mellan [Förnamn Efternamn] och [Förnamn Efternamn]." En skriftlig fullmakt anses vara återkallad när ni har fått tillbaka fullmaktsdokumentet i original eller förstört handlingen.

En särskild utväg om ni inte lyckas få tillbaka fullmaktsdokument är genom kraftlöshetsförklaring i enlighet med 17 § AvtL. Du kan ta kontakt med tingsrätten för att ta reda på hur du ska gå tillväga.

Om ni har en hum om vilka tredje män som tänkas vara inblandande kan ett alternativ vara att försätta tredje man i ond tro, dvs. genom att meddela till tredje man att fullmakten har upphört. Om ni exempelvis vid att personen i fråga (maken) har tänkt köpa en bil med fullmakten kan ni ringa säljaren eller skriva ett brev och därmed försätta hen i ond tro. I enlighet med 20 § AvtL blir fullmaktsgivaren inte bunden av fullmäktiges rättshandlingar när tredje man känner till att fullmaktsgivaren inte vill att fullmakten ska gälla längre.

Ogiltighetsförklaringen kan också aktualiseras men det är nog smidigast att som steg ett försöka återkalla fullmakten.

Jag hoppas jag svarat på vad du undrade efter, om du har några funderingar så lämna en kommentar här nedan så svara jag på det så fort som möjligt.

Vänligen,

Zuzu RabiRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Avtalsrätt och Avtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning