Återkallande av testamente då testamentstagare dör före testator

2017-07-14 i Testamente
FRÅGA
Hej! Skulle vilja testamentera 100.000 kronor till en kär vän. Dock vill jag ställa villkor att om min vän har avlidit före mig att pengarna inte skall tillfalla min väns arvingar utan skall läggas tillbaka så att säga och tillfalla mina arvingar som är mina syskonbarn. Går detta att skriva och hur formulerar man i så fall detta? Tack.
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Ditt testamente kommer inte få verkan innan du dör, utan vad som står i testamentet spelar roll först den dag då du dör. Dessutom är det viktigt att du håller i åtanke att ett testamente alltid kan återkallas.

Den enklaste lösningen på din fråga är därför att du kan återkalla ditt testamente ifall din vän dör först och därmed göra att dina pengar ärvs av dina syskonbarn. Enligt 10 kap. 5 § ärvdabalken återkallas ett testamente på samma sätt som det upprättas.

Om du trots detta vill ha in en anteckning i ditt nuvarande testamente behöver formuleringen inte göras krånglig. Vid tolkningen av ditt testamente kommer man se till vad din vilja med testamentet var. Alltså, om du skriver något otvetydigt om vad du vill med testamentet kommer det inte tolkas till din nackdel utan man kommer försöka se vad du menat med testamentet.

Mitt råd är dock att återkalla testamentet i det fall din vän dör före du dör.

Jag hoppas att mitt svar har varit till hjälp!
Med vänlig hälsning,

Jonas Wester
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2895)
2021-07-29 Bevittna testamente - varför och vilka?
2021-07-27 Är kontanta medel egendom?
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?

Alla besvarade frågor (94370)