Återbetalning av oskälig hyra

2016-01-24 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej!Jag hyr ett rum i en villa, som student. Vi har ett skriftligt kontrakt där det uttryckligen står att om jag väljer att flytta är det tre månaders uppsägningstid. Den delen är inga problem. Det står i nästa mening att uppsägningstiden utgår om jag istället hittar en ersättare till mitt kontrakt. Det går jag också med på.Jag har ett avtal som löper under perioden 29 augusti 2015 till 10 juni 2016. Den 31 december 2014 meddelade jag hyresvärden att jag avser flytta och uppgav min anledning för detta. Jag hade hittat en lägenhet istället med betydligt lägre hyra som jag anser är mer skälig än det jag betalar idag för rummet. Det svarar en person på min annons och jag lämnar hyresvärdens kontaktuppgifter och vi kommer överens om att han flyttar in den 6 januari 2016. Jag talar om att jag flyttar ut den 15 januari. Vid den här tiden hade jag dock inbetalat hela hyran till värden, 3600kr, som avsåg januari månad. Jag kontaktade henne dock och informerade att jag betalat för mycket då jag endast bor i rummet till den femtonde. Jag föreslog att hon återbetalar hälften, dvs 1800kr till mig. Hon gick ej med på detta då hon ansåg att det "kändes konstigt att återbetalaa hyror". Jag sa att det uttryckligen står i hennes egna kontrakt att jag ej har uppsägningstid om jag finner ersättare men hon vägrar. Vad ska jag göra nu? Vända mig till hyresnämnden eller hur ska jag återfå beloppet, om jag har rätt till halva hyran alltså?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

När man hamnar i en situation som din där den ena parten vägrar göra det som åligger denne enligt avtal, blir det ointressant att diskutera vem som har rätt, eftersom den ena parten ändå inte fullgör sina förpliktelser. Det du bör göra är att vända dig till hyresnämnden. enligt 12 kapitlet §55 e Jordabalken gäller följande: Om hyresvärden har tagit emot en hyra som inte är skälig ska hyresnämnden på ansökan av hyresgästen besluta att hyresvärden ska betala tillbaka vad han eller hon har tagit emot utöver skäligt belopp tillsammans med ränta.

Eftersom du betalat för en hel månad men endast haft rätt till en halv månad, kan hyran anses oskälig på denna grund (12:55 1st Jordabalken).

Mitt råd är alltså att du vänder dig till hyresnämnden omgående, så att de kan tillgodose dina rättigheter!

Vänligen,

Ronny Hussein
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1573)
2021-06-23 ​Vad händer om en hyresgäst avlider?
2021-06-21 Vad kan man göra om arean i hyresavtalet är felaktig?
2021-06-19 Kan man tvinga en inneboende att flytta ut?
2021-06-19 Förlänga eller förnya ett avtal på bestämd tid?

Alla besvarade frågor (93333)