Återbetalning av deposition

2017-03-05 i Hyresavtal
FRÅGA
Jag har hyrt ut min lägenhet i andrahand och vi skrev ett kontrakt på 1 år med 3 månaders uppsägningstid. Efter en månad vill kvinnan flytta ut (27 feb) och dagen efter lämnar hon lägenheten. Depositionen motsvarar två månaders hyra och mars månadshyra är betald. Fås depositionen tillbaka nu eller vad gör man? Spelar det någon roll om det är jag eller andrahandshyresgästen som hittar någon som kan ta över kontraktet omgående, när det gäller återbetalningen av depositionen?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Bostadsuthyrning reglers i 12 kap jordabalken, under paragraferna 3 till 8 finns reglering kring uppsägning.

Jag uppfattar det som om ni ingått ett hyresavtal på bestämd tid (1 år) men att ni även avtalat om en ömsesidig uppsägningstid på tre månader. Hyresgästen har erlagt två månadshyror i deposition men meddelar den 27 februari att denne flyttar ut omgående.

Uppsägningstiden kommer då att löpa under månaderna mars, april och maj. 12 kap 5 § JB

Jag uppfattar det som att februari och mars är betalda av hyresgästen och du har kvar deposition som motsvarar hyrorna för april och maj månad.

Tanken med en deposition är att den ska utgöra säkerhet för skyldigheter som hyresgästen kan ådra sig i hyresförhållande, som t.ex. skador på bostaden eller uteblivna hyresinbetalningar.

Eftersom ni har avtalat om tre månaders uppsägningstid men hyresgästen lämnat bostaden efter en månad, har du rätt att täcka dina hyreskostnader under den kvarvarande perioden ur hyresgästens deponerade pengar. Rent kontraktuellt bor hyresgästen kvar till sista maj.

Depositionen avser bara dina kostnader, skulle du hitta en ny hyresgäst som omgående vill flytta in och du accepterar det, saknas rätt att kvarhålla depositionen från den ursprungliga hyresgästen, då den nya tar över åtagandet att betala hyra. I sådant fall ska depositionen återbetalas för den kvarvarande hyrestiden.

Det samma gäller om din hyresgäst hittar en person som är villig att omgående ta över kontraktet. Detta förutsätter dock att du accepterar personen som hyresgäst.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar

Patrik Martinson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1489)
2021-01-23 Solidariskt betalningsansvar när fler står på hyreskontraktet
2021-01-23 Säga upp tidsbestämt hyresavtal i förtid
2021-01-20 Folkbokföring vid innehav av bostadsrätt och hyresrätt
2021-01-20 Är 12 månaders uppsägningstid för en garageplats tillåtet?

Alla besvarade frågor (88396)