Arvsskatt i England?

2019-07-15 i Arvsskatt
FRÅGA
Jag har ärvt en fastighet och pengar i Sverige tillsammans med värde a 3,5 millioner, men jag är bosatt i England sedan många år tillbaka. Måste jag betsla skatt på arvet i England?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline.

När det kommer till arvsskatt är den avskaffad i Sverige sedan 2004. Detta till skillnad från Storbritannien som fortfarande tillämpar en arvsskatt på 40% när värdet överstiger 325 000 pund.

Eftersom det är en fråga som sträcker sig över två länder, nämligen Sverige och Storbritannien behöver vi se till vilket lands lagstiftning som ska tillämpas. Eftersom Sverige är en del av EU tillämpas Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 650/2012 när en svensk medborgare avlidit. Enligt dess artikel 21 är huvudregeln att man ser till vart den avlidne bodde vid tidpunkten för dess bortgång.

Storbritannien omfattas inte av denna förordning, däremot gäller i princip samma regler där då arvsskatten ska betalas i det fall personen som avlidit varit permanent boende eller lämnat kvarlåtenskap (exempelvis en bostad) i Storbritannien. Eftersom arvet kommer från Sverige, och Sverige inte tillämpar någon arvsskatt, har du därmed ingen skyldighet att betala detta vare sig i Sverige eller Storbritannien.

Däremot, eftersom vi inte är insatta i Storbritanniens lagstiftning skulle jag råda dig att utöver detta, kontakta skatteverket eller en jurist i Storbritannien för säkerhets skull.

Hoppas du är nöjd med ditt svar! Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen om några nya frågor uppkommer.

Med vänlig hälsning,

Elin Giding
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
1WHallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-15 17:44
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsskatt (88)
2019-09-29 Arvskatt på utländskt arv
2019-09-22 Är arvskatten slopad?
2019-09-03 Måste man betala skatt på arv?
2019-07-26 Arvsskatt i Sverige och Wisconsin

Alla besvarade frågor (73761)