Arvsskatt? Gåvoskatt?

2017-04-27 i Gåva
FRÅGA
Hej,Jag ärvde ett större belopp, över 2 miljoner kronor, då min mormor gick bort 12 december 2004, men min mamma har hållt pengarna utomlands, då hon själv bor utomlands. Mormor var bosatt i Sverige när hon gick bort. Nu ska jag få över pengarna till mitt konto i Sverige. Måste jag då skatta på beloppet? Har för mig att arvskatten togs bort 31a december 2004. Pengarna har också växt sen dess, om jag måste skatta, måste jag endast skatta på arvsbeloppet eller hela jag får över?Om min mamma istället för över pengarna och vi klassar det som en gåva från henne (min mamma), då behöver jag inte skatta någonting eller?
SVAR

Hej,

Tack för att du har vänt dig till oss på Lawline med din fråga. För närvarande har vi ett otroligt högt tryck på våra gratisfrågor och därav har det tagit tid innan vi har kunnat besvara din fråga. Jag hoppas ändå att du får användning av mitt svar.

Arvsskatt och gåvoskatt?

Du har helt rätt i ditt påstående. I Sverige saknas både arvsskatt och gåvoskatt, vilket innebär att du inte behöver skatta för varken mottagande av arv eller gåva.

Det mest smidiga och enkla tillvägagångssättet är att ni flyttar över pengarna och klassificerar det som gåva från din mamma, vilket då innebär att du inte kommer att beskattas.

Hoppas att du har fått svar på din fråga. Är något oklart är du välkommen att lämna en kommentar nedan så återkommer jag.

Lycka till!

Med vänliga hälsningar

Johan Håkansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (743)
2021-09-19 Får skadestånd ges som gåva till någon som utsatts för brott?
2021-09-18 Villkora att gåva till barn ska vara enskild egendom
2021-09-18 Är löften om att utge en gåva bindande ur svensk rätt?
2021-09-14 Är löfte om gåva av fastighet bindande?

Alla besvarade frågor (95746)