Arvsregler vid dödsfall i Kanada

FRÅGA
Hej Uwe Timmann heter jag kan ni svara på om kanadensisk arvsrätt gäller i Sverige om ex min far har avlidit i Kanada och jag bor i Sverige Med vänlig hälsning Uwe
SVAR

Hej!

Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Svaret på din fråga beror lite på omständigheterna i situationen. Beroende på om den avlidne var svensk eller kanadensisk medborgare vid dödsfallet avgör om svensk arvsrätt är tillämplig eller inte. Om den avlidne var svensk medborgare så är det svenska arvsregler som ska tillämpas, medan om den avlidne var medborgare i Kanada så ska de aktuella reglerna för deras medborgare tillämpas.

Vid dödsfall inom EU har man däremot sedan 2015 en gemensam arvsförordning som innebär att man tillämpar de arvsregler i det land man har sin hemvist om detta är inom EU.

Hoppas att du fick svar på din fråga! Om inte får du gärna lämna en kommentar nedan, så ska jag försöka förtydliga eller utveckla mitt svar.

Med vänliga hälsningar,

Samuel Lindblad
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (945)
2021-07-27 Preskriptionstid gällande arv
2021-07-25 Är avtal om mahr giltiga i svensk rätt?
2021-07-24 Fri förfoganderätt och särkullbarns arvsrätt
2021-07-17 Okänd släkting som vill hävda faderskap som ej är fastställt vid dödsfall

Alla besvarade frågor (94273)