Arvsrättsliga konsekvenser av makas bortgång
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga!
Först vill jag uppmärksamma att äktenskapsförord inte har något med äganderätten att göra. Ett äktenskapsförord reglerar enbart frågan om viss egendom ska ingå i en bodelning mellan makarna och om värdet av egendomen därmed ska delas lika mellan dem, eller om egendomen ska lämnas utanför bodelningen, vilket innebär att hela egendomens värde tillfaller ägaren (se 10 kap. 1 § äktenskapsbalken (ÄktB)).
När det gäller huset är det så att eftersom det är din fru som äger huset skulle ett äktenskapsförord där huset görs till hennes enskilda egendom betyda att huset inte skulle ingå i bodelningen, och du skulle då inte ha rätt till halva värdet av huset. Fortsätter huset däremot att vara giftorättsgods kommer du vid en bodelning att tilldelas hälften av husets värde (11 kap. 3 § ÄktB). Den andra hälften kommer att utgöra kvarlåtenskap efter din fru.
Vill ni att huset ska tillfalla dig om hon avlider först kan hon upprätta ett testamente med den innebörden. För att ett testamente ska vara giltigt krävs att det upprättats skriftligen i närvaro av två vittnen. Både den som upprättar testamentet och de två vittnena ska skriva under testamentet. Se 10 kap. 1-2 §§ ärvdabalken (ÄB) för vilka formkrav som gäller. Av 10 kap. 4 § ÄB framgår vilka personer som inte kan vara vittnen.
Upprättar hon ett testamente är det viktigt att ni tänker på att hennes två barn har rätt att få ut sina laglotter. Hälften av den arvslott som tillkommer barnen utgör deras laglott (7 kap. 2-3 §§ ÄB). Ett exempel: om kvarlåtenskapen är 1 mkr blir vardera barns arvslott 500 000 kr, och vardera barns laglott blir då 250 000 kr. Detta värde har alltså barnen rätt till.
Om huset görs till hennes enskilda egendom betyder det att hennes kvarlåtenskap kommer att bestå av hela husets värde. Låt säga att huset är värt 1 mkr, i ett sådant fall utgör 500 000 (250 000 x 2) kr av det barnens laglotter. Om huset däremot fortsätter att vara giftorättsgods kommer 500 000 kr av det att tillfalla dig genom bodelningen, och de resterande 500 000 kr utgör hennes kvarlåtenskap. Av dessa 500 000 kr utgör alltså 250 000 (125 000 x 2) kr barnens laglotter.
När det gäller frågan om livränteförsäkringen är det så att försäkringsersättningen tillfaller förmånstagaren utan att ingå i kvarlåtenskapen, enligt 14 kap. 7 § försäkringsavtalslagen (FAL). Detta betyder alltså att försäkringen inte ska ingå i bodelningen. Inte heller påverkas laglottens storlek av försäkringsbeloppet. Bröstarvingar kan dock begära jämkning av ett förmånstagarförordnande om det leder till oskäliga resultat. Hänsyn tas bl.a. till skälen för förordnandet och förmånstagarens och bröstarvingens ekonomiska förhållanden. Om särkullbarn har missgynnats genom förmånstagarförordnandet, ev. i kombination med andra rättshandlingar, till förmån för efterlevande make och nya barn kan förordnandet komma att jämkas.
ÄktB hittar du https://lagen.nu/1987:230
ÄB hittar du https://lagen.nu/1958:637
FAL hittar du https://lagen.nu/2005:104
Med vänlig hälsning,