Arvsrätt och testamentering av bostad till förmån för maka framför särkullbarn
Hej.
Jag och min sambo skall gifta oss till sommaren och jag har ett par frågor angående framtida arv.
Först så vill jag tillägga att vi bägge två har särkullsbarn och inga gemensamma. Jag äger dessutom bostaden själv.
Jag vill att min sambo (fru) skall kunna bo kvar i bostaden tills hon säljer eller går bort själv utan att mina barn skall kunna kräva att få ut sin laglott avseende bostaden. Dessutom vill jag inte att sambons (fruns) barn skall kunna ställa några ekonomiska krav avseende bostaden mot mina barn vid hennes bortgång. Bostaden skall alltså tillfalla mina egna barn efter bådas frånfälle. Väljer hon att sälja och flytta så skall hon få behålla en tredjedel av summan och mina få barn dela på resten.
Går det att skriva ett testamente som är juridiskt bindande så att inga problem dyker upp i framtiden?
M.v.h
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!
Eftersom jag kommer svara utifrån att ni är gifta så kommer jag för enkelhetens skull benämna din nuvarande sambo men framtida fru som "fru".
Jag kommer i mitt svar först att berätta vad som enligt lag gäller inom äktenskapet med egendom och arv. Sedan kommer jag ge förslag på vad du skulle kunna ange i ditt testamente för att din fru ska kunna ärva bostaden. Avslutningsvis förklarar jag vad som gäller för dina barn om din fru avlider samt om din fru säljer bostaden.
Ärvdabalken och äktenskapsbalken reglerar arv och egendom inom äktenskap
Bestämmelserna om arv finns i ärvdabalken (ÄB) medan bestämmelserna om egendom inom äktenskapet finns i äktenskapsbalken (ÄktB).
När en person avlider så kallas den egendom som personen lämnar kvar för kvarlåtenskap.
Som utgångspunkt går det att skriva ett testamente om det mesta. Det finns dock en del regler som gör att du exempelvis inte kan testamentera bort hela din kvarlåtenskap till nackdel för dina barn.
Som gifta är all er egendom som utgångspunkt giftorättsgods
Som utgångspunkt är all den egendom som du och din fru äger giftorättsgods, ÄktB 7 kap 1 §. Detta innebär att när äktenskapet upphör genom skilsmässa eller att en av er avlider så ska all egendom vid bodelningen delas på två, ÄktB 9 kap 1 § och 10 kap 1 §. Er bostad kommer alltså utgöra giftorättsgods och ingå i bodelningen förutsatt att din bostad inte utgör enskild egendom.
Om du avlider så är utgångspunkten att dina barn ärver dig, ÄB 2 kap 1 §. Eftersom du är gift så säger dock lagen att din fru ärver före dina barn. Dina barn kan dock begära att få ut sin laglott, vilken utgör hälften av arvslotten, ÄB 3 kap 1 .
Du kan upprätta ett testamente om att din fru ska ärva bostaden
Eftersom din fru ärver dig så ärver hon även bostaden. Om dina barn begär ut sin laglott så kan det dock innebära att din fru inte ärver hela er bostad eftersom dina barn tillsammans har rätt att få ut hälften av kvarlåtenskapen. Detsamma gäller om du upprättar ett testamente, även då kan barnen begära ut sin laglott.
För att din fru ska kunna vara så säker som möjligt på att ärva bostaden kan du upprätta ett testamente där det står att din fru ska ärva just bostaden. Om du gör detta så innebär det att din fru får bostaden i första hand och om barnen begär ut sin laglott så får de i första hand annan egendom, ÄB 7 kap 3 §. Det krävs alltså att det i testamentet anges specifikt att hon ska ärva bostaden (detta kallas även legat). Även om du gör detta så finns det en risk att din fru inte ärva hela bostaden om den utgör mer än hälften av din kvarlåtenskap.
Dina barn ärver bostaden efter din fru
Eftersom bostaden är ett arv från dig så har dina barn rätt till den när din fru avlider. Dina barn har alltså rätt till ett så kallat efterarv, vilket innebär att de ärver bostaden och din frus barn gör inte det, ÄB 3 kap 2 §.
Det borde gå att skriva in villkor i testamentet om försäljning av bostad
Det går att skriva det mesta i ett testamente. Det borde därmed också gå att skriva in villkor så som att din fru ska få en tredjedel av summan om hon säljer bostaden och dina barn resten.
Sammanfattningsvis kan du upprätta ett testamente där det anges att din fru ska ärva huset. Eftersom dina barn alltid har rätt att begära ut sin laglott så kan din fru dock behöva köpa ut dem eller liknande, om bostaden utgör mer än hälften av din kvarlåtenskap.
Det borde även gå att skriva in villkor i testamentet så att dina barn ska få två tredjedelar av summan för för bostaden om din fru säljer den.
Dina barn har rätt till efterarv från dig. Om du avlider först och sedan din fru så ska dina barn alltså ärva din kvarlåtenskap i efterhand. Din frus barn kommer alltså inte ha rätt till den del av hennes kvarlåtenskap som ursprungligen kommer från dig.
Jag rekommenderar att du kontaktar en jurist som kan hjälpa till att upprätta testamentet. Ett testamente har en del formkrav för att det ska bli giltigt och det är bra om det framgår tydligt vad som gäller för att undvika eventuella konflikter i framtiden.
Du är varmt välkommen att kontakta Lawlines jurister här.
Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor!
Med vänliga hälsningar,