Arvsrätt för sambo

2017-02-09 i Bodelning
FRÅGA
Min sambo dog i nov 2016 han har 4 barn från 2 äktenskap en avstod laglotten 2 kom till bodelningen hartagit det som fanns, påstår att det är bara deras arv, jag sambo har testamente deras halvsyster har ju arvsrättefter sin far men vi är överkörda av dom, det fanns en gammal klocka som jag vill värdera men dom sägeratt det är bara dom som kan ärva den. Hjälp vad gör vi i efterhand, vi har inte pengar att anlita någon till hjälp.Tack på förhand, om ni kan ge något svar i den här frågan så vi kan få upprättelse.
SVAR

Hej!

När någon går bort görs i första hand en bodelning där man värderar egendomarna i arvet. Detta ska ske inom 3 mån efter personen gått bort (20 kap 1 § Ärvdabalk) Den avlidnes barn har rätt till 50 % av arvslotten (7:1 Ärvdabalken). Alla egendomar ska värderas vid själva bodelningen och andelarna i boet ska sedan fördelas på lotter. Värderingen av klockan skulle alltså ha skett i samband med själva bodelningen. Som huvudregel ärver du som sambo endast del av bostad/bohag som ni gemensamt köpt (Sambolag 8 §, 3 §). Med andra ord ingår inte en klocka i detta såvida din sambo inte har testamenterat denna till dig. Eftersom detta är snåriga frågor rekommenderar jag dig att kontakta en familjejurist om du vill ha mer utförliga svar och då du själv kan beskriva din situation för denne närmre.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Lagrum: här samt här

Amanda Strömblad Larsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2828)
2021-07-20 Kan en bodelning klandras om den ena partens psykiska ohälsa utnyttjades?
2021-07-18 Hur går en bodelning till när ett samboförhållande upphör?
2021-07-18 Samtyckeskravet vid försäljning av gemensam bostad under pågående bodelning
2021-07-14 Hur beräknar man vad man ska köpa ut sin ex-partner för?

Alla besvarade frågor (94159)