Arvsavsägelse till förmån för barn

2017-02-01 i Arvsavstående
FRÅGA
Hej! Min far avled i september 2016, vi är två bröstarvingar och två särkullsbarn och vi har gemensamt bestämt att alla 4 ska dela lika. Men av olika anledningar vill jag avstå mitt arv till förmån för min dotter. bouppteckningen är redan klar och ska nu skrivas under av oss arvtagare, inget kvarlåtenskap är utdelad ännu, hur kan jag upprätta ett juridiskt avtal i efterhand som styrker att jag ej vill ta emot mitt arv?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt 17kap. 2§ 1st. Ärvdabalken. kan man avstå sitt arv genom en arvsavsägelse, vilket är ett avtal där du avsäger din rätt till arv. Huvudregeln vid en arvsavsägelse är enligt 17kap. 2§ 3st. Ärvdabalken att även den arvsberättigades avkomlingar avsägs från arvet om det inte tydligt framgår i avtalet att avsägelsen ej ska gälla avkomlingar.

Alltså kan du upprätta en arvsavsägelse där det tydligt framgår att avsägelsen ej ska gälla din dotter.

MVH

Gustav Wahlberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsavstående (343)
2021-07-26 Hur kan jag fördela arvet till bröstarvingar innan min egen bortgång?
2021-07-11 Kan man göra ett arvsavstående till förmån för ett av flera barnbarn?
2021-07-06 Avstående från arv vid en konkurs
2021-06-30 Avsäga arv till förmån för min dotter?

Alla besvarade frågor (94271)