Arv vid samboförhållande

2017-08-31 i Testamente
FRÅGA
Hej! Vi har ett samboförhållande sedan 27 år. Jag har en son. Min sambo har inga barn. Min sambo äger ett fritidshus på arrendetomt. Bådas vår vilja är att min son skall ärva oss båda två, allt inklusive fritidshus, bohag samt ev. pengar. Vi bor i hyreslägenhet. Hur löser vi det bäst? Samboavtal mellan oss... eller testamenten... eller gåva. I vilka steg och vad är viktigt i utformande av ev. testamente, samboavtal, gåvobrev?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Ni bör överväga att upprätta ett testamente. I det fallet testamente saknas, kommer din son ej ärva din sambo utan egendomen kommer tillfalla dennes släktingar. Genom testamente tryggas din sons rätt till arv. Vad ni bör tänka på vid upprättande av testamente är att följa formkraven, som du hittar i ärvdabalken (ÄB) 10 kap. 1 § (här). Formkraven är följande: 1) testamentet ska vara skriftligt, 2) två oberoende vittnen ska vara närvarande (ej arvtagare eller nära släktingar), 3) testamentet ska undertecknas av testatorn (i närvaro av vittnena), 4) namn på vittnena ska framgå och gärna en vittnesmening som intygar att formen för testamente iakttagits, samt 5) vittnena ska veta att det är fråga om ett testamente, men de behöver inte känna till dess innehåll.

Vill du och din sambo ha hjälp med att upprätta ett testamente hjälper vi på Lawline gärna till med det. Du hittar våran tjänst här.

Vänligen,

Måns Axnér
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2894)
2021-07-27 Är kontanta medel egendom?
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?

Alla besvarade frågor (94355)