Arv och skuld

FRÅGA
Om jag har en skuld och därefter dör, går min skuld över till mina föräldrar eller mina barn? Eller dör min skuld med mig?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Det är bröstarvingarna som tillhör den första arvsklassen, hit hör dina barn. Finns dem vid liv vid din bortgång tillfaller alltså arvet efter dig dem och inte dina föräldrar. Föräldrar hör nämligen till den andra arvsklassen, och en arvsklass töms en gång i taget. Det vill säga finns det någon vid liv som tillhör den första arvsklassen går man inte vidare till den andra arvsklassen. Detta framgår av 2:1och 2:2 Ärvdabalken. Dina skulder kommer att dras från dina tillgångar när du dör. Är dina skulder större än dina tillgångar blir kvarlåtenskapen(=den egendom du lämnar efter dig och som kommer tillfalla arvstagarna) 0 kr. Skulder går nämligen inte i arv.
Hoppas svaret var till din hjälp.

Mvh

Mimmi Orrenius
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (963)
2021-09-25 Vad händer med en skuld när någon avlider?
2021-09-09 Omfattas sambor av "svågerlag" i 10:4 ärvdabalken?
2021-09-08 Vem ärver om arvingar saknas i England? Sanning eller bedrägeri?
2021-09-03 Hur mycket måste en dödsbodelägare betala för att lösa ut andra dödsbodelägare vid arv av fastighet?

Alla besvarade frågor (95852)