Arv efter svensk medborgare bosatt i Storbritannien

FRÅGA
Hur stor är arvsskatten i England?Min mor bor i England men hon är svensk medborgare, ej dubbla pass.Hon äger en lägenhet samt har värdepapper.med hur många procent kommer arvsskatten i England slå på mitt arv den dagen hon avlider
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Enligt brittisk lag utgår arvsskatt, men arvet beskattas först när det överstiger ett visst värde. I dagsläget är detta värde 325 000 pund och denna gräns gäller till och med 5 april 2016. Det är alltså först då arvet är värt ett visst belopp som arvsskatt tillämpas. Arvsskatten i Storbritannien är 40 % och det är normalt den brittiska motsvarigheten till ett svenskt dödsbo som betalar arvsskatten. Det finns dock mängder med undantag. Exempelvis är arvsskatten 36 % om 10 % eller mer av arvet ges till välgörenhet. Vissa typer av egendom är även undantagna från arvsskatt. Exempel på sådana undantag är företag eller vissa jordbruksfastigheter.

Storbritannien står utanför EU:s nya arvsförordning vilket innebär att brittisk domstol kommer att tillämpa brittisk internationell arvsrätt gällande arv efter personer bosatta i Storbritannien, svensk domstol skulle däremot tillämpa EU:s arvsförordning. Förordningen påverkar inte eventuell arvsskatt. Jag har dock ingen erfarenhet gällande brittisk rätt och det är därför svårt för mig att säga exakt hur brittisk arvsskatt kommer att påverka arvet efter din mor. Eftersom att Storbritannien står utanför EU:s arvsförordning innebär detta att svenska och brittiska regler kan komma att konkurrera med varandra. Vill du veta mer precist vad som gäller råder jag dig till att kontakta en familjejurist, förslagsvis någon med kunskap inom både brittisk och svensk familjerätt. Om du vill boka en tid för rådgivning hos Lawlines samarbetsparter Familjens jurist kan du göra det här.

Hoppas att detta gav dig lite mer klarhet i vad som gäller och lycka till.

Vänligen

Evelina Largren
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (862)
2020-10-16 Gåvor som kränker arvsrätten och förskott på arv
2020-10-15 Värdering av bostad i samband med bodelning
2020-10-11 Kommer min mans pensionsförsäkringar att ingå i dödsboet efter honom?
2020-10-09 Måste en bil värd 25 000 kr säljas, om skulderna i ett dödsbo överstiger tillgångarna med 80 000 kr?

Alla besvarade frågor (85217)