Arv efter sambo - Hur fördelas egendomen i ett samboförhållande?
Hej, jag har blivit sambo med en man med flera omyndiga barn. Har inga barn själv och vi har inga gemensamma.
Vi båda är överens om att skriva någon form av testamente eller samboavtal på våra saker, så att det som är mitt är mitt, och det som är hans är hans liksom. Om de händer något med honom eller mig så vill vi inte att barnen eller barnens mamma ska kunna gå in och ta saker från ''mig''. Vi äger inte huset vi bor i utan vi hyr, och min mamma äger min bil så de är bara lösöre och sådana saker som jag äger vill vi inte att barnens mamma ska kunna gå in och kräva till dom om något skulle hända, har läst liknande situationer och skulle behöva hjälp med hur man går tillväga?
Mvh
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Som jag har förstått ställer du din fråga utifrån en sådan situation att antingen du eller din sambo avlidit. Jag kommer alltså utgå från detta när jag besvarar din fråga.
Sambor ärver inte varandra
Till att börja med kan sägas att sambor enligt lag inte ärver varandra. För att bli arvsberättigade efter varandra måste ni alltså upprätta ett testamente. De som enligt lag ärver är i första hand barnen, avlider din sambo kommer hans kvarlåtenskap alltså att tillfalla hans barn (2 kap 1 § Ärvdabalken). Är det istället du som avlider så tillfaller din kvarlåtenskap dina föräldrar i och med att du inte har några barn (2 kap 2 § Ärvdabalken). Din sambos barn har alltså endast rätt till arv efter honom. Barnens mamma saknar sådan rätt och kan alltså inte kräva egendom efter någon av er.
Endast samboegendom utgör gemensam egendom
Som sambor har man ganska mycket egen egendom, det är endast samboegendomen som ägs gemensamt. Vad som enligt lagen anses utgöra samboegendom är den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget (3 § sambolagen). För att egendomen ska falla in under begreppet "samboegendom" krävs dock att den förvärvats för gemensam användning. Vad en sambo förvärvat före samlevnaden kan normalt inte anses ha förvärvats för gemensam användning. Även sådant som uteslutande används för den ena sambons bruk bortfaller från vad som klassas som samboegendom (6 § sambolagen). Allt som inte klassas som samboegendom utan som din egen behöver du alltså inte oroa dig för. Gällande bilen är det din mamma som äger den vilket betyder att den inte kan bli föremål för arv efter varken dig eller din sambo.
Finns möjlighet för efterlevande sambo att undvika bodelning
Det är endast hälften av den gemensamma samboegendomen som kan komma att tillfalla din sambos barn om han avlider. Dock finns det en möjlighet för dig, som efterlevande sambo, att välja att inte påkalla bodelning vilket leder till att du behåller samboegendomen för dig själv. Detta oberoende om den avlidnes arvingar begär bodelning, en sådan begäran får i ett sådant skede inga rättsverkningar.
Är det istället du som avlider så har givetvis din sambo samma möjlighet till att inte påkalla bodelning. Vill du att viss egendom som ni införskaffat för gemensamt bruk ska tillfalla dina arvingar vid en eventuell död så rekommenderar jag er att skriva ett samboavtal där ni reder ut vad som ska hända med den gemensamma egendomen.
Hoppas att du har fått svar på din fråga!
Med vänlig hälsning,