Arv av hus som sambo

2016-04-10 i Sambo
FRÅGA
Jag äger ett hus. Nu har jag blivit sambo, fast han är inte skriven här utan på en annan adress.Han har inte haft kontakt med sina barn på många år. Men dom vet att vi umgås och att han förmodligen bor här.Om han skulle gå bort, kan då hans barn kräva del av huset fastän jag står som ägare och han inte är skriven här? Detta är en väldigt viktig fråga för mig då jag har egna barn.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Oss på Lawline med din fråga,

Eftersom ni lever i ett samboförhållande blir Sambolagen (SamboL) (här) tillämplig. Sambos har enligt ärvdabalkens (ÄB) regler (här) ingen självständig arvsrätt efter den först avlidne sambon. Din sambos barn är bröstarvingar och har rätt att ärva kvarlåtenskapen efter din sambo, enligt 2 kap. 1 § ÄB.

Har gemensam bostad och bohag förvärvats för gemensamt bruk, utgör detta samboegendom enligt 3 § SamboL. Det betyder att om egendomen är förvärvad innan samboförhållandet uppstod, utgör den normalt inte samboegendom, utan enskild egendom. - I ditt fall tolkar jag det som att bostaden är förvärvad innan samboförhållandet uppstod och därav utgör den således inte samboegendom och ingår inte vid en eventuell bodelning mellan er. Mer om det nedan.

Avlider din sambo, avgör du ensam om bodelning ska förrättas, enligt 18 § SamboL. Dödsboet efter din sambo har inget rätt att begära bodelning. Förrättas ingen bodelning kommer arvingarna efter din sambo att ärva den delen av samboegendomen som din sambo äger och du kommer behålla den del av samboegendomen som du äger. Äger du bostaden, har således inte din sambos arvingar/barn, någon möjlighet att ärva någon del av huset.


Således: För att sammanfatta din fråga. Avlider din sambo behöver du helt enkelt inte begära någon bodelning. Din sambos barn, som är de som ska ta hand om dödsboet, har inte heller någon rätt att kräva bodelning. Slutsats: I och med att du äger huset, kommer inte din sambos barn ärva någon del av det.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga annars är du varmt välkommen att kontakta oss på tfn: 08-533 300 04 (Öppettider: Måndag till onsdag kl. 10:00-16:00) eller maila oss på info@lawline.se.

Jag önskar dig en fortsatt trevlig dag och ett stort lycka till med ditt ärende,

Mvh,

Johan Håkansson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo (465)
2020-12-17 Ingår en sommarstuga i en sambobodelning?
2020-12-06 Vad händer med egendomen när en sambo dör?
2020-12-05 Behöver sambor skriva både ett testamente och ett samboavtal för att ärva varandra?
2020-11-28 Hur påverkar samboförhållandets upphörande ett inbördes testamente?

Alla besvarade frågor (88449)