Arbetstid och avtalstolkning

2016-05-26 i Avtal
FRÅGA
Hej!Jag är på väg att bli anställd som tjänsteman hos ett privat företag. På anställningsdokumentet som ännu ej är påskrivet står att min dagarbetstid är 7,54 timmar. Jag misstänker att de menar 7 timmar och 54 minuter men som det är skrivet så betyder det drygt 7 och 1/2 tmmes arbetstid. vilket är nästan en halvtimme mindre per dag att arbeta.Vad kommer att gälla?mvh/Bengt
SVAR

Hej och tack för din fråga.

Min bedömning är att detta skulle bli en avtalstolkningsfråga. Det finns ett antal vanliga metoder för att tolka avtal. Utgångspunkten är att man utgår ifrån vad parterna menade med avtalet - man försöker hitta en gemensam partsvilja. Om båda parter varit med på att det till exempel skulle stå 7:54 men det istället blev 7,54, med den första innebörden att det skulle röra sig om sju timmar och 54 minuter, respektive felskrivningen sju timmar och ca 30 minuter, kommer avtalet tolkas som att det är 7 timmar och 54 minuter.

Om man inte direkt diskuterat tiderna och det inte är möjligt att finna en gemensam partsvilja, går man "vidare" bland metoderna. Avtalstolkning är väldigt skönsmässigt så jag kan inte direkt säga vad en domstol skulle tolka skrivningen som, eller vilken metod den skulle använda. Personligen skulle jag göra någon typ av branschinriktad tolkning där man kollar på hur de övriga tjänstemännen arbetar. Alternativt kan man resonera som så att 7,54 är ett underligt sätt att uttrycka sju och en halv timme på (precis som sju timmar och 54 minuter är en lite speciell arbetstid) men ändå landa i att avtalet ska tolkas som så att det ligger närmare åtta timmar än sju och en halv timme, eftersom att detta är det mest vanliga.

Jag hoppas att du fick någon typ av klarhet i din fråga och jag önskar dig en trevlig dag.

Mvh

Simon Adolfsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1385)
2020-12-02 Kan en person portas från kiosk?
2020-12-01 Avbokning av hyrd stuga och möjligheten att få tillbaka handpenningen på grund av det rådande läget
2020-11-30 Köp av tjänst för näringsidkare
2020-11-30 Olika användarvillkor

Alla besvarade frågor (86874)