Är testamentstagare bunden av villkor om överlåtelseförbud?

2017-10-26 i Testamente
FRÅGA
Hej.Jag har en bekant som fick ärva en lantegendom av sin morbror, hon är den ända släktingen som kan ärva vad jag förstår.Hon säger att det står i testamentet att hon inte får sälja varken mark eller fastigheter.Kan det stämma ? Skulle det stämma så kanske man inte har råd att ta imot testamentet med de skatter somtas ut.Tacksam för svar
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ett överlåtelseförbud som uppställts i ett testamente där testamentstagaren varken får sälja mark eller fastigheter är giltigt. Testamentsgivaren har rätt att inskränka en testamentstagares rätt att förfoga över egendomen och man lägger stor vikt vid att respektera testamentsgivarens vilja.

Överlåtelseförbudet bör dock inte anses som bindande för all framtid, utan för din bekanta och hennes nu levande arvingar. Det ska nämligen inte längre vara möjligt att testamentera egendom så att man binder upp framtida generationer, se 9 kap 2 § ärvdabalken.

En fördel utöver att få tillgång till lantegendomen är att ett överlåtelseförbud innebär att lantegendomen inte kommer kunna tas i anspråk av borgenärer vid eventuell utmätning, se 5 kap 5 § UB.

Din bekanta får alltså väga fördelar mot nackdelar. Hon har rätt att välja att inte ta emot arvet men om hon gör det så blir hon bunden av testamentets villkor.

Lycka till

Vänligen

Josefine Dahlqvist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2929)
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente
2021-09-07 Hur blir fördelningen av arv om bröstarvingar har godkänt testamente och avsagt sig arvet??

Alla besvarade frågor (95665)