Är testamentet fortfarande giltigt när fel testamentstagare angivits?

2017-05-30 i Testamente
FRÅGA
Hej! Min farbror har testamenterat till sin halvsyster, men i testamentet står det sin syster. Min fråga är till er om det fortfarande är giltigt? Mvh Micke
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När ett testamente fått annat innehåll än vad som åsyftades ska testamentet ändå verkställas om den rätta meningen med testamentet kan utrönas (11 kap. 1 § Ärvdabalk). Vad som krävs i detta fall är att tolka din farbrors felskrivning och försöka utröna hans faktiska vilja med testamentet. Om din farbror inte har någon helsyster som testamentet antyder, utan endast en halvsyster, är hans vilja tämligen uppenbar och testamentet gäller för halvsystern trots felskrivningen.

Beakta dock att det i slutändan är en fråga om bevisning av vad han egentligen ville, vilket blir särskilt problematiskt om din farbror har en helsyster som gör anspråk på egendomen i testamentet. I så fall ska halvsystern visa att det var henne din farbror syftade på, och hon skulle kunna använda testamentets vittnen och dig till hjälp för denna tolkning.

Alltså, går det att utröna din farbrors rätta mening med testamentet att halvsystern är testamentstagare är testamentet giltigt trots felskrivningen.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Jakob Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2930)
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente

Alla besvarade frågor (95746)