Är sambor skyldiga att hjälpa varandra ekonomiskt?

FRÅGA
Hej!Jag flyttade in i min sambos hus för 4 år sedan. Nu vill jag separera men undrar vad jag har för rättigheter o vad han har för skyldigheter. Jag har inga pengar till ny bostad till mig o min son o har ingenstans att ta vägen. Har min sambo några skyldigheter att hjälpa mig ekonomiskt så jag kommer härifrån?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När ett samboförhållande upphör ska, om någon av samborna begär det, en bodelning göras. I bodelningen ska ni dela lika på all egendom som är samboegendom. Samboegendom är alla era gemensamma möbler och sådant som införskaffats för att användas i det gemensamma hemmet. Även gemensam bostad är samboegendom, men jag förstår dig som att din sambo redan ägde huset när ni blev sambor och därför har du ingen rätt till huset. Till skillnad från makar har sambor ingen underhållsskyldighet gentemot varandra. Din sambo är därför inte skyldig att hjälpa dig ekonomiskt.

Det du kan göra för att få möjlighet att flytta ifrån din sambo är att ansöka om ekonomiskt bistånd (socialbidrag) hos Socialtjänsten. Eftersom du har en son är Socialtjänsten skyldiga att hjälpa er med att få någonstans att bo då de är skyldiga att se till barnets bästa. Mitt råd är alltså att du vänder dig till Socialtjänsten för att få hjälp med din situation.

Hoppas att du fick svar på din fråga.

Vänliga hälsningar,

Cecilia Knutsen
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3063)
2022-01-27 Hur skiftas arv gällande bostad om ena sambon avlider?
2022-01-25 Behöver man skriva ett samboavtal?
2022-01-17 Hur ska vi dela våra tillgångar om vi har avtalat bort sambolagen?
2022-01-17 Samboavtal formkrav

Alla besvarade frågor (98676)