Är provboende ett giltigt skäl för andrahandsuthyrning av bostadsrätt?

2017-04-30 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej,Jag har en bostadsrätt som jag hyr ut i andra hand (i två års tid) då jag provbor med min sambo som även hen har en bostadsrätt. Då vi inte är gifta eller har gemensam ekonomi vill jag inte sälja min bostadsrätt då det äventyrar min eventuella framtida bostadssituation. Enligt hyresrättslagen så anges provboende med sambo som giltigt skäl för uthyrning av bostadsrätt i andra hand."Lagändringen innebär att det fortfarande är bostadsrättsföreningen som ska ge sitt samtycke till den som vill hyra ut i andra hand, men att skälen för att få hyra ut ska bedömas generösare än tidigare.Tidigare har det krävts att bostadsrättshavaren i likhet med hyresgästen ska ha beaktansvärda skäl för upplåtelsen. Detta har nu ändrats till att bostadsrättshavaren endast måste uppvisa skäl för uthyrningen. Det är endast bostadsrättshavare, inte boende i hyreslägenheter, som omfattas av lagändringen." källa: http://www.fastighetsagarna.se/aktuellt-och-opinion/nyheter/nyheter-2014/lagandring-gor-det-lattare-att-hyra-ut-bostadsrattPå senaste föreningsstämma som jag tyvärr inte kunde närvara på hade styrelsen sagt att de ville få ett slut på min andrahandsuthyrning trots att den nuvarande hyresgästen skött sig exemplariskt och att jag har giltiga skäl. Har styrelsen rätt att neka mig fortsatt uthyrning trots att jag har giltiga skäl? Betyder inte det i förlängningen att ingen medlem i föreningen kan hyra ut i mer än två år även om skäl finns?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du har provbott med din sambo i två år nu och vill fortsätta göra detta under ytterligare ett år.

Krävs bostadsrättsföreningens samtycke?

Eftersom din fråga rör uthyrning av en bostadsrätt så är det bostadsrättslagen som vi får använda oss av.

Du som äger bostadsrätten får hyra ut den i andra hand om bostadsrättsföreningens styrelse ger sitt samtycke (Bostadsrättslagen 7 kapitel 10§). Det stämmer mycket väl att det sedan 2014 har blivit lättare för dig som ägare att hyra ut eftersom kraven sänktes från ”beaktningsvärda skäl” till ”skäl”.

Om bostadsrättsföreningen inte tillåter andrahandsuthyrningen så har du rätt ansöka om tillstånd hos hyresnämnden, som då prövar om dina skäl att hyra ut är godtagbara (Bostadsrättslagen 7 kapitel 11§). I hyresnämndernas praxis så har det, precis som du säger, framgått att provboende med sambo är ett sådant giltigt skäl.

Men hur länge är provboende ett giltigt skäl?

Problemet som jag ser det är att det enligt samma praxis framgår att tillstånd till andrahandsuthyrning ska ges för ett år i taget. Detta innebär att det ska ske en ny prövning om dina skäl fortfarande kan anses vara godtagbara för att tillåta uthyrningen efter att det året har gått.

Nu har din bostadsrättsförening varslat om att de inte kommer att tillåta uthyrningen längre. Då kan du ”överklaga” detta hos hyresnämnden, de kommer då att väga dina skäl mot de skäl som föreningen kommer att ange mot att inte tillåta en fortsatt uthyrning.

Jag tror inte att du har ett giltigt skäl för år 3.

Jag är tveksam till att hyresnämnden kommer att tillåta en fortsatt uthyrning, enligt de avgöranden jag har läst så har de olika hyresnämnderna dragit en rätt så skarp linje vid uthyrning i ett år för provboende, så att de skulle tillåta uthyrning i tre år mot bostadsrättsföreningens vilja är mycket tveksamt. Det kan variera lite beroende på var i landet du bor, i storstäderna så verkar hyresnämnden vara hårdare mot dig som bostadsrättsägare i dessa fall och tvärtom om du bor i en mindre stad där det inte råder bostadsbrist.

Sammanfattning

Jag tror att du har större chans att få förlängt tillstånd om du bearbetar bostadsrättsföreningens styrelse och får dem att tillåta uthyrningen i ett år till. Detta då jag tror att dina möjligheter att nå framgång i hyresnämnden är väldigt begränsade.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga, annars får du väldigt gärna återkomma, om du vill prata med en av våra duktiga jurister om din situation så får du gärna boka en tid här.

MVH

Måns Lundvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1224)
2021-08-04 Vilken lag gäller vid renovering i bostadsrätt?
2021-08-01 Vad krävs för att en styrelse i en ekonomisk förening ska få fatta beslut?
2021-07-31 Behöver man betala andra avgifter efter att man har köpt en bostadsrätt?
2021-07-31 Ofullständig fråga

Alla besvarade frågor (94634)