Är muntliga avtal giltiga gällande hyreskontrakt?

2017-02-27 i Muntliga avtal
FRÅGA
Jag har varit inneboende fyra månader skulle få hyra lägenheten i andra hand i maj pga att hon som bor där skall flytta utomlands. Hon sa för tre dagar sen att jag måste vara ute ur lägenheten senast sista februari. Vi har bara sagt allt muntligt. Så min fråga är, vad har jag för rättighet? Måste jag flytta redan sista februari eller får jag mera tid till att hitta ett nytt boende?
SVAR

Hej och tack för att du valt att vända dig till Lawline!

När det kommer till hyreskontrakt är avtalsformen inte baserat på formkrav. Det innebär att alla avtal oberoende av hur de kom till är giltiga. Även muntliga avtal är således giltiga. Jag tolkar det du skriver som att du och din hyresvärd kommit överens om att du ska få hyra lägenheten fram till maj. Du har alltså rätt att hyra lägenheten fram till maj och om denne säger upp avtalet tidigare kan det vara fråga om ett kontraktsbrott. Viktigt att komma ihåg är dock att svagheten med muntliga avtal är att det blir mycket svårare att bevisa innehållet i avtalet.

Kontentan är att muntliga avtal när det kommer till hyreskontrakt är lika giltiga som skriftliga kontrakt men problem uppstår ofta kring bevisningen om vad avtalet innehåller.

Mikael Jonasson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Muntliga avtal (219)
2021-05-06 Ska ett muntligt avtal vara gällande?
2021-02-27 Inneboende vägra lämna?
2021-02-20 Är ett löfte om köp bindande?
2021-01-21 Är muntliga avtal bindande?

Alla besvarade frågor (94371)