Är knivblad vapen eller annat farligt föremål?
För en tid sedan blev en kompis stoppad och undersökt av polisen.
Dom hittade ett litet multitool i hans plånbok. Ett av verktygen var ett knivblad, ca 2 cm långt.
Uniformerna hävdade att det var ett brott mot knivlagen, och kompisen fick välja mellan konfiskering av verktyget eller polisanmälan för brott mot knivlagen.
Han valde att få verktyget konfiskerat.
En annan kompis tyckte det var konstigt att han fick välja och kontaktade uniformerna som sa att bladet var närmare 5 cm och att brottet var allvarligt.
När kompis nr 2 bad att få se kniven sa uniformerna att det gick inte om inte kompis nr 1 först erkände brott mot knivlagen.
Vad är det som gäller när man får saker konfiskerade? Kan dom verkligen bara försvinna? Kan uniformerna utpressa kompis nr 1 för att någon annan ska få se "kniven"?
Kan man få tillbaka saker som uniformerna konfiskerat?
Om man har ett litet multitool i plånboken i fickan, är det ett brott mot knivlagen?
Knivlagen säger:
"föremål som är ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa får inte innehas på allmän plats"
Ett blad på 2 cm kan knappast ses som ett "vapen", eller?
Lawline svarar
Hej,
Tack för din fråga.
Knivblad kan betraktas som farligt föremål
I de flesta fall ska innehav av en mindre kniv, t.ex. pennkniv, godtas. Bara om det finns speciella omständigheter som gör att det finns en mera påtaglig risk för att kniven kommer att användas som vapen omfattas innehav av sådana knivar av förbudet i knivlagen. I varje enskilt fall måste det alltså bedömas om innehavet är befogat eller inte. Det är t.ex. i regel inte tillåtet att bära med sig en knivblad till ett idrottsevenemang eller liknande där många människor träffas och uppehåller sig. Blev din kompis stoppad i bil kan innehavet vara befogat om han t.ex. var på väg ut på en fisketur eller för att jaga eller behövde kniven i något annat sammanhang som är legitimt. Det är alltså inte tillåtet att bära på knivblad bara för sakens skull om det bedöms medföra fara för andra. Mer om detta kan utläsas i Högsta domstolens avgörande NJA 2016 s. 30.
Polisen har rätt att beslagta föremål
Polisen har rätt att kroppsvisitera en person om syftet är att beslagta vapen eller andra farliga föremål (19 § polislagen och 5 § knivlagen). Detta kan ha varit fallet i din kompis situation. Beslagtagna föremål lämnas tillbaka till den drabbade först om åklagaren underlåter att väcka åtal eller när det inte längre finns skäl för att beslaget ska bestå, dvs. när den inte längre har någon betydelse i bevishänseende (27 kap. 8 § rättegångsbalken). När beslaget upphör kommer den drabbade att omedelbart meddelas var föremålet kan upphämtas (27 kap. 8 a § samma lag). Notera att den som har drabbats av beslaget har rätt att begära domstolens prövning av beslaget så fort beslaget har ägt rum (27 kap. 6 § samma lag).
Polisen får inte använda sig av otillbörliga metoder
Det är naturligtvis inte tillåtet för polisen att använda sig av hot, tvång eller förespeglingar om förmåner eller medvetet oriktiga uppgifter försöka få fram ett erkännande eller använda sig av liknande otillbörliga åtgärder. Däremot har polisen ingen skyldighet att visa någon det beslagtagna föremålet. Vill din kompis anmäla polisens handlande kan en anmälan göras till Justitieombudsmannen (JO).
Hör av er om något är oklart i mitt svar. Min mailadress är soroosh.parsa@lawline.se
Vänliga hälsningar,