Är jag som sambo närmast anhörig?

FRÅGA
Jag är sambo sedan 12 år. I normalfallet är jag väl inte närmast anhörig. Men det är något vi båda vill att jag ska vara, vid sjukdom och andra situationer. Hur får vi det att bli så?
SVAR

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

En sambo kan i Sverige räknas som närmast anhörig

I Sverige brukar man räkna föräldrar, barn, make och sambo som närmast anhörig. Faktorer som t.ex. samboförhållandets längd, komma att spela roll i frågan om en sambo räknas som närmast anhörig eller ej. Att du och din sambo har varit tillsammans i tolv år kan därför tänkas stärka din position som närmast anhörig avsevärt.

Ni kan skriva en framtidsfullmakt eller ett testamente

Det finns dock ett par saker du och din sambo själva kan göra för att förtydliga vem ni vill ska räknas som närmast anhörig till din sambo. Det är vanligt att man t.ex. på sin arbetsplats är tvungen att uppge vem som är närmast anhörig. Detta för att arbetsgivaren ska kunna veta vem denne ska kontakta om det skulle hända någonting. Ni kan alltså rapportera in till arbetsplatsen att du är närmast anhörig till din sambo, om det skulle efterfrågas. Andra saker som ni kan göra är att t.ex. att

skriva ett testamente där ni kan förtydliga er vilja i frågan.skriva en framtidsfullmakt som ger dig rätt att i framtiden förfoga över exempelvis din sambos ekonomi eller andra personliga angelägenheter, om situationen någon gång skulle kräva det. Att tänka på är att framtidsfullmakter dock inte gäller beslut om medicinsk vård.

Sammanfattning

I Sverige räknas du som sambo normalt som närmast anhörig, vid sidan om eventuella föräldrar, barn etc.

Ett par saker ni kan göra för att göra det extra tydligt kring vem ni vill ska räknas som närmast anhörig är t.ex. att skriva en framtidsfullmakt eller ett testamente.

Mina råd

Jag skulle råda dig att ta kontakt med våra duktiga jurister på info@lawline.se, om du skulle vilja ha mer grundlig hjälp i ämnet. De kan också hjälpa dig mer ingående med att t.ex. skriva ett testamente.

När det kommer till framtidsfullmakter så kan jag tipsa om att Lawline har en fantastisk tjänst här på vår hemsida, där du kan skapa en fullmakt snabbt och enkelt genom vår avtalsrobot.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga, och önskar ett stort lycka till i framtiden!

Med vänliga hälsningar,

Mikaela Berglind Mäkinen
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2227)
2019-04-25 Bo kvar i bostad som efterlevande sambo?
2019-04-25 Vem av samborna har rätt till hyresrätten?
2019-04-24 Kan sambo kräva halva bilen som samboegendom eller via dolt samägande?
2019-04-24 Kan jag göra samboegendom till enskild egendom?

Alla besvarade frågor (68195)