Är jag bunden på något vis av den hyreslägenheten där jag ännu inte skrivit på hyresavtal?

2017-10-30 i Hyresavtal
FRÅGA
HejVar på lägenhetsvisning, hyresrätt, och jag var intresserad så hyresvärden skickade hem hyreskontrakt för påskrift.Nu innan jag skrivit på detta kontrakt har jag blivit erbjuden en annan hyreslägenhet som passar mina behov bättre. Är jag bunden på något vis av den första hyreslägenheten där jag ännu inte skrivit på hyresavtal?Med vänlig hälsning
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Hyresavtal är muntligt bindande
Till skillnad från vid köp av bostad finns inget krav på skriftligt avtal vid hyra av lägenhet. Båda avtalsparter är alltså bundna redan genom ett muntligt avtal, men avtalet upprättas normalt också skriftligen och ska göra det om någon av parterna begär det (Jordabalken 12 kap. 2 §). Du är alltså bunden av er muntliga överenskommelse om den första hyreslägenheten trots att du ännu inte skrivit på något hyresavtal. Det är dock upp till den part som påstår att ett avtal är ingånget att bevisa att ett muntligt avtal finns, vilket kan vara svårt. Det är alltså troligtvis upp till hyresvärden att bevisa er muntliga överenskommelse.

En uppsägningstid på tre månader gäller
På grund av att ni ingått ett bindande muntligt avtal gäller en uppsägningstid på tre månader från månadsskiftet (Jordabalken 12 kap. 4 §). Säger du upp exempelvis upp avtalet i oktober löper alltså uppsägningstiden till sista januari. Om datumet för tillträde är inom denna tid är du skyldig att betala hyra för lägenheten uppsägningstiden ut. Är datumet för tillträde senare än om tre månader löper uppsägningstiden ut innan tillträde och du är därför inte skyldig att betala någon hyra.

I vilket fall rekommenderar jag dig att kontakta hyresvärden och meddela att du inte längre är intresserad av att hyra lägenheten. Om hyresvärden hittar en ny hyresgäst som kan tillträda istället för dig kan ni komma överens om att förkorta uppsägningstiden och du kan slippa betala eventuell hyra.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Tova Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1616)
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt
2021-09-14 Hyresavtals giltighet efter ändrade personuppgifter
2021-09-14 Hur kan en lokalhyresgäst vräkas vid obetald hyra?

Alla besvarade frågor (95700)