Är hyresgäst skyldig att ersätta hyresvärden för fettfläckar?

2017-10-25 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej!Jag flyttade ut ur min hyresrättslägenhet den 31 augusti 2017 och har nu i oktober 2017 fått en faktura på 6000 kr. Fakturan gäller två fettfläckar på två väggar, dessa har jag inte själv ens lagt märke till, så antar att dem inte heller är så stora. Den 25 juli besiktades min lägenhet, för det skulle göras innan avflytt. Efter besiktningen fick jag aldrig någon information eller besiktningsresultat som sa att något skulle åtgärdas innan avflytt, jag trodde därför att det inte var något som behövdes åtgärdas. Men nu har jag alltså fått denna faktura på 6000 kr, om jag hade fått reda på detta efter besiktning (innan jag flyttat) hade jag kunnat åtgärda detta själv. Det är väl det som är tanken med besiktningar?När jag ringde hyresvärden och upplyste dem om att vi inte hade fått kännedom om dessa skador innan avflytt sa de att de hade publicerat besiktningsresultat på "mina sidor" hos deras webbsida (alltså på mitt eget inlogg).DETTA har dom inte gjort! Jag kollade efter besiktningen och jag har även kollat idag, där finns ingen information.Han i telefonen sa även att det oavsett är mitt ansvar att ta reda på detta. Jag känner mig orättvist behandlad, jag hade ju faktiskt åtgärdat detta om jag visste om det. Kan dom ens bevisa att jag har gjort fläckarna när jag inte fått tagit del av någon sådan dokumentation?Har även läst att enligt praxis ska fettfläckar ses som normalt slitage och därav inte behöver ersättas av hyrestagaren oavsett?Vad gäller rättsligt?Måste jag betala?
SVAR

Hejsan! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Precis som du skriver så utgör enstaka fettfläckar på väggar normalt slitage och är därför inget hyresvärden kan kräva att en utflyttande hyresgäst står för. Jag råder dig därför att skriftligen bestrida fakturan. Det gör du bäst via mail, för att efterhand enkelt kunna bevisa att du har gjort ett bestridande. I mailet skriver du bara att du bestrider fakturan (ange fakturanummer) och anger grunden för bestridandet (exempelvis att du inte gjort fläckarna och att de annars utgör normalt slitage). Behåll fakturan själv. Att ha i åtanke är att det är den som kräver betalning för något som måste bevisa att hen har rätt till det. Du kan alltså precis som du skriver, be hyresvärden om bevis för att du har gjort fläckarna och att du är skyldig att betala för dessa. Skulle hyresvärden lämna över kravet till inkasso är det viktigt att du bestrider även det kravet på samma sätt. Hoppas att du har fått svar på din fråga.

Vänligen

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2056)
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?
2021-09-12 Hur blir man av med en hyresgäst som vägrar flytta?
2021-09-09 Uppsägningstid vid 15 månaders hyresavtal

Alla besvarade frågor (95700)