Är gåvobrev om enskild egendom giltigt om utfärdats innan äktenskap?

2017-06-22 i Bodelning
FRÅGA
Hej!Jag har en fråga angående en klocka som jag har fått i gåva av min far, med tillhörande gåvobrev där det är noterat att klockan skall vara gåvotagarens enskilda egendom. Detta gåvobrev är utfärdat innan jag ingick äktenskap. Är detta gåvobrev då giltigt i mitt nuvarande äktenskap, och klockan blir min enskilda egendom, eller gäller endast gåvobrev utfärdade efter att äktenskapet har genomförts giltiga?
SVAR

Hej! Jättetrevligt att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Gåvobrevet är giltigt i ditt nuvarande äktenskap, oavsett om det utfärdats innan eller efter du ingick äktenskapet. Klockan blir således din enskilda egendom och ska undantas vid eventuell bodelning, se 7 kap. 2 § Äktenskapsbalken. Egendom som träder i klockans ställe, exempelvis om du säljer den, blir också enskild och ska undantas från bodelning, såvida annat inte föreskrivits.

Du är alltid välkommen att återkomma till Lawline igen vid ytterligare frågor!

Med vänliga hälsningar,

Victoria Limnefelt Nygren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2829)
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar
2021-07-20 Kan en bodelning klandras om den ena partens psykiska ohälsa utnyttjades?
2021-07-18 Hur går en bodelning till när ett samboförhållande upphör?
2021-07-18 Samtyckeskravet vid försäljning av gemensam bostad under pågående bodelning

Alla besvarade frågor (94235)