Är enskild egendom som är investerat i giftorättsgods fortfarande enskild egendom?

2017-07-21 i Bodelning
FRÅGA
Hej!Ska skiljas och har lite funderingar på vad som ska exkluderas ur en bodelning. Har ett testamente där det står ”Denna egendom skall vara hans/hennes enskild egendom, liksom avkastningen därav”. Har hela tiden haft pengarna på ett eget separat konto och bland annat köpt två fordon. Har även investerat en del av kapitalet i huset som ska säljas. Som jag tolkat det ska prylarna jag köpt liksom arvspengarna på det separata kontot inklusive avkastning exkluderas ur bodelning? Men hur är det med medlen som jag investerat i huset, ska de räknas som giftorättsgods eller kan dessa också exkluderas ur bodelningen?
SVAR

Hej!
Och tack för att du vänt dig till lawline med din fråga!

Eftersom egendomen på det separata kontot är enskild ska denna inte delas mellan dig och din make vid bodelning. Sakerna du köpt för den enskilda egendomen ses, på samma sätt som pengarna på kontot, som enskild egendom, äktenskapsbalken 7:2 1st 6p. Detta ska således, precis som du säger, inte delas i en bodelning. Vad däremot gäller det kapital du investerat i huset blir det krångligare. När man investerar enskild egendom i giftorättsgods så riskerar den enskilda egendomen att förlora sin karaktär eftersom det sker en sammanblandning. En bedömning ska ske från fall till fall och jag kan därför inte svara på om den egendom du investerat i huset ska räknas som giftorättsgods eller om den behållit sin karaktär av enskild egendom. En fördel är om det är lätt att urskilja vad som är den enskilda egendomen, tex genom en noggrann redovisning.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Sofia Holgersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2828)
2021-07-20 Kan en bodelning klandras om den ena partens psykiska ohälsa utnyttjades?
2021-07-18 Hur går en bodelning till när ett samboförhållande upphör?
2021-07-18 Samtyckeskravet vid försäljning av gemensam bostad under pågående bodelning
2021-07-14 Hur beräknar man vad man ska köpa ut sin ex-partner för?

Alla besvarade frågor (94173)