Är en hyresvärd skyldig att åtgärda estetiska fel i hyresrätten?

2017-05-11 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej! Jag bor i hyresrätt och har en ovanlig tvist med hyresvärden.Innan jag flyttade in i lägenheten har det i mitt badrum utförts en renovering, man har bytt kakel i den s.k. duschzonen. Dessvärre har man inte hittat samma kakel så det finns en stark nyansskillnad mitt på väggen. Det finns också en bård på det gamla kaklet, den har man vid det nya ersatt med vanligt vitt kakel vilket gör att bården också slutar mitt på väggen. Hyresvärden kan ej påvisa att de har gjort renoveringen, min misstanke är att förra hyresgästen gjort det innan den flyttade ut. Således inga garantier för att det är fackmannamässigt utfört. Min hyresvärd vill ej åtgärda med nytt badrum då de anser det vara i bruksskick. Jag anser att det även måste vara estetiskt då jag betalar full hyra och kommer anmäla till hyresnämnden. Kommer jag få rätt?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Hyresvärden är skyldig att tillhandahålla lägenheten i sådant skick att den enligt den allmänna uppfattningen är fullt brukbar för sitt ändamål, förutsatt att ni inte avtalat om att lägenheten skulle vara i bättre skick (9 § jordabalken). Om ni inte avtalat om detta och lägenheten är i brukbart skick har hyresvärden alltså ingen skyldighet att åtgärda estetiska fel i badrummet.

Hoppas detta var svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Clara Görrel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?