Är det tillåtet att hyra två lägenheter när man jobbar i annan ort?

2017-05-31 i Hyresrätt
FRÅGA
Om jag har ett hyreskontrakt och bor tillsammans med min syster men jobbar på annan ort flera dagar i veckan men åker hem när jag är ledig. Innebär det att jag förlorar min hyresrätt? Eller måste hyra ut i andra hand till den personen jag bor med? Enligt min hyresvärd är det så.Men å andra sidan kan man enligt skatteverket ha dubbla bostäder.
SVAR

Hej!

Av din fråga att döma verkar det inte som att din syster hyr lägenheten av dig utan att ni bor där tillsammans? Om det stämmer så behöver du inte hyra ut den i andra hand i ett sådant läge då ni istället räknas som sambos.

Hyresvärden kan säga upp kontraktet på den grunden att hyresgästen inte bor i eller anses vara i behov av lägenheten. Men i ditt fall så bor du i lägenheten när du inte arbetar på annan ort. Vilket gör att du är i behov av lägenheten och det finns alltså ingen grund för uppsägning.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Jenny Ångström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2015)
2021-07-28 Andrahandsuthyrning vid studier på annan ort
2021-07-28 Uppsägning av hyresavtal innan tillträde.Uppsägning av hyresavtal innan tillträde.
2021-07-27 Uträkning av 3 månaders uppsägning
2021-07-27 Är en hyresvärd skyldig att avhysa en hyresgäst som har kontakt med grovt kriminella?

Alla besvarade frågor (94334)