Är det olagligt av arbetsgivaren att neka en anställd byte av arbetspass?

FRÅGA
Hej! Arbetar i butik(kollektivavtal finns) och har gjort lite då och då nu innan sommaren (tex ca 10 pass i juni) för att sedan jobba mer under juli&augusti. Har inget skriftligt avtal, troligtvis pga tidigare personalbrist och stressade och sjukskrivna chefer.Min fråga är.. ville byta pass med en kollega så jag skulle kunna ha 4 dagar ledigt i rad. Detta tillät inte min ställföreträdande chef då det enligt henne då finns risk för att jag åker iväg och då inte kan hoppa in ifall någon annan blir sjuk.Är detta lagligt? Finns det någonting jag kan göra åt det med tanke på att avtal saknas?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Arbetsledningsrätten ger arbetsgivaren rätt att leda och fördela arbetet

Din arbetsgivare har något som kallas för en arbetsledningsrätt, vilket ger honom eller henne befogenhet att leda och fördela arbetet på arbetsplatsen. Det kan exempelvis innebära att din arbetsgivare inte tillåter dig och din kollega att genomföra ett passbyte.

Det finns ingen rättighet för dig som anställd att själv välja när du ska arbeta eller vara ledig. Även om det kan verka hårt, så har din arbetsgivare inte gjort något fel i det här fallet.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga, och önskar dig en fortsatt trevlig helg.

Med vänliga hälsningar

Mattias Törnström
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll