Är det olagligt att sälja förälders egendom?

FRÅGA
hej! är det åtalsbart om min syster sålt mors hela hem utan att meddela mig? mor var på hem!
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Om man tar annans egendom och säljer den kan man göra sig skyldig till brott. Det viktiga är om din syster hade din mors samtycke. Det spelar alltså inte någon roll om hon kontaktade dig eller inte. Ifall hon hade tillåtelse att sälja egendomen rör det sig inte om ett brott.

I det fall det inte fanns något samtycke kan handlingen antingen vara att anse som stöld eller förskingring, 8 kap. 1 § och 10 kap. 1 § Brottsbalk. Om din syster hade egendomen i sin besittning och sålt saker utan tillåtelse rör det sig om förskingring. Det kan till exempel vara fallet om systern hade ansvaret över egendomen i er mors frånvaro eller liknande. Om hon inte haft sakerna i sin besittning utan åkt dit och tagit egendomen rör det sig om stöld.

Dessa brott faller under allmänt åtal. Du kan alltså polisanmäla händelsen, så beslutar åklagare om att väcka åtal eller ej.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Hanna Lindsten
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskingring och annan trolöshet, 10 kap. BrB (206)
2021-07-30 Får jag slänga saker i mitt förråd som inte tillhör mig?
2021-07-24 Ofullständig fråga
2021-06-28 Vad krävs för att någon ska ha begått ett förskingringsbrott och hur lång är preskriptionstiden?
2021-06-23 Kommunens beslutsunderlag - osant intygande?

Alla besvarade frågor (94413)