Är det olagligt att bestraffa barnen genom att ta betalt?

2017-11-04 i Barnrätt
FRÅGA
Hejsan! Pappan till mina två pojkar, bestraffar barnen genom att ta betalt för ex en borttappad mössa. Det hotas ofta även med detta. Är detta lagligt? Kan jag gå vidare med detta? Barnen är 9 och 12år gamla. Dom mår fruktansvärt av detta. Mvh frustrerad mamma
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns ingen direkt lagregel som förbjuder en förälder att bestraffa sina barn så som du beskriver att dina barns pappa gör. Det är över huvud taget relativt oreglerat hur en förälder ska fostra sina barn. Vad som är viktigt är att alla barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran och får inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande handling (föräldrabalken 6 kap. 1 §). Barnens vårdnadshavare har ansvar för att se till att denna rättighet blir tillgodosedd.

Vad som är olagligt och straffbart är t.ex. olaga hot men detta brott handlar om att hota någon med vapen eller brottslig gärning för att allvarligt skrämma personen, vilket alltså handlar om särskilt allvarliga hot (brottsbalken 4 kap. 5 §). Det är också olagligt att bestraffa sina barn genom att skada dem (brottsbalken 3 kap. 5 §).

Jag förstår att både du och barnen mår dåligt av pappans beteende, men vad han gör är troligtvis inte olagligt även om det är olämpligt mot barnen. Jag rekommenderar dig, om det är möjligt, att prata med pappan och förklara hur barnen mår av hans bestraffning. Skulle du se att barnen inte har det bra utan far illa p.g.a. pappan kan du kontakta socialtjänsten i din kommun med en anmälan om detta och förklara situationen för hjälp.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Tova Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?