Är det kattens ägare som ska stå för veterinärkostnader eller tidigare ägare som fortfarande står på försäkringen?

2017-04-29 i Avtal
FRÅGA
Hej! För ca. 6 månader sen omplacerade jag min katt. Eftersom katten inte hade chip finns han heller inte registrerad (inte lag på att katter ska vara ägarregistrerade som jag förstått det som). När hon då tog över katten gjordes heller ingen ny registrering och övertagandet finns bara skriftligt i en komversation. Omplaceringen framkommer inte i något riktigt avtal. Katten var först på prov och jag sa därför inte upp försäkringen som fällde för honom. Hon bestämde sig ganska snabbt att hon ville behålla honom och skrev det till mig. Däremot visste hon inte om hur hon skulle göra med försäkringen. Jah erbjöd därför att betala försäkringen ett tag till då det ändå var en kostnad jag var van vid. Nu till min fråga. Katten har nu blivit sjuk och vårdas på sjukhus, kan det möjligen bli så att djursjukhuset kräver mig på kostnaden då jag står på försäkringen men egentligen inte äger katten längre? Mvh!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad tråkigt att katten blev sjuk, hoppas på ett snabbt tillfrisknande. Den som är ansvarig för kostnader på djursjukhuset i samband med kattens sjukdom är den som ingick avtalet med djursjukhuset. Av vad jag kan utläsa av din fråga så är det kattens nya ägare som är den som har sökt vård på djursjukhuset. Den nya ägaren har då ingått ett avtal med djursjukhuset. Det innebär att det är hon som är skyldig att stå för kostnader i samband med sjukhusbesöket.

Däremot skulle du kunna bli betalningsansvarig för kostnader som kattens försäkringsbolag har haft och inte fått ersättning för. Det skulle då kunna röra sig om t.ex. självrisk vid sjukhusbesöket. Detta för att det fortfarande är du som står på försäkringen och då är du avtalspart och betalningsansvarig gentemot försäkringsbolaget

Jag hoppas att mitt svar var till hjälp annars är du välkommen att ställa fler frågor!

Jenny Ångström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1509)
2021-07-20 Hur övergår äganderätten till en hund?
2021-07-20 Får en näringsidkare neka en kund på grund av dennes kön?
2021-07-13 Skyldighet att ta emot återbäring av deposition i kontanter?
2021-07-10 Gäller en framtidsfullmakt även efter fullmaktsgivarens död?

Alla besvarade frågor (94159)