Är det en gåva eller ett köp av fastigheten?

2019-04-12 i Fastighetsskatt
FRÅGA
Hej!Min far äger idag en fastighet med ett taxeringsvärde på 350 000 kr. Fastigheten har blivit muntligt värderad till 250 000 kr, och han har försökt att sälja den för 300 000 kr till två olika externa parter som var intresserade för 3-4 år sedan - men som sedan drog sig ur. Min far har två barn: Jag själv (som vill köpa fastigheten) och min syster (som inte vill köpa fastigheten). Vi har nu i familjen kommit överens om att jag får överta fastigheten, så länge jag köper ut min syster för 150 000 kr (hälften av det värde som min far var beredd att sälja fastigheten för). Det vill säga att vår far ger ifrån sig fastigheten utan ersättning, jag övertar fastigheten, och min syster får 150 000 kr som ersättning från mig. Även vår mor, som är gift med vår far men som inte har något ägande i fastigheten, är med på detta.För att undvika beskattning och framtida problem med arvsrätt har vi därmed tänkt oss följande:1. Min far ger bort fastigheten till mig och min syster, med ett gåvobrev som deklarerar att det rör sig om ett förskott på arv. med 1/2 andel till mig, och 1/2 andel till min syster. Här bör det inte bli någon beskattning?2. Jag köper min systers andel för 150 000 kr, vilket understiger fastighetens halva taxeringsvärde. Detta köp bör då ses som en gåva (?), och vi upprättar ett gåvobrev som även inkluderar denna monetära transaktion. Denna transaktion bör därför inte beskattas, och några framtida problem vid arvsuppdelning bör inte uppstå?Är vi rätt ute?
SVAR

Hej och tack för att du kontaktar Lawline med din fråga.

Din fars gåva

Din far ger fastigheten gratis till dig och din syster, detta är skattefritt eftersom gåvor är skattefria i Sverige (8 kap 2 § Inkomstskattelag).

När du köper din systers andel

När du köper halva fastigheten från din syster är detta också skattefritt, detta eftersom man på fastigheter tillämpar helhetsprincipen, som innebär att om köpet understiger taxeringsvärdet (och alltså har inslag av både köp & gåva) så ska helheten ses som en gåva.

Vad händer med skatten?

Du kommer att inträda i din fars skattemässiga position, det innebär att den dagen du säljer fastigheten så kommer du att skatta för den som om du köpt den för det pris som din far en gång köpte den för.

Tack för att du kontaktade lawline, behöver du mer rådgivning kan du ringa till oss på lawline, 08-533 300 04. Vi svarar på samtal måndag-fredag 10:00-16:00.

Ebba Ekstrand
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Fastighetsskatt (102)
2019-08-20 Hur blir det med fastighetsskatten för svenska medborgare som äger ett hus i Finland?
2019-07-31 Behöver gåvogivaren betala skatt vid en gåva av fastighet?
2019-07-17 Hur får man fram anskaffningsvärdet på en gammal fastighet?
2019-07-13 Undkommer jag lagfartsavgiften vid gåva?

Alla besvarade frågor (72874)