FrågaFAMILJERÄTTBodelning20/12/2018

Är ärvd egendom enskild?

Jag har ärvt en summa pengar efter min far som gått bort. Min man och jag ligger just nu i skilsmässa och för att göra en lång historia kort har det varit mycket konflikter (inte minst ekonomiska) längs vägen. Min man hävdar nu att han har rätt till hälften av arvet, eftersom vi fortfarande är gifta. Jag lyckas inte hitta rätt information kring vad som egentligen gäller, mina vänner svarar olika och det är en svår fråga då jag dels inte vill känna mig snål/girig, samtidigt som jag vet att pengarna i så fall kommer gå till "fel saker" och det är något som min far absolut inte hade velat (inte för att spelar någon juridisk roll). Jag tänker att det är "mina" pengar tills dess att jag dör. Då ärver min man mig - om jag hade fortsatt vara gift - och därefter våra barn. Men hur fungerar det, har han rätt till hälften redan nu? Tack på förhand!

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vid en skilsmässa ska bodelning göras där makarnas egendom ska fördelas dem emellan, 9 kap 1 § äktenskapsbalken(ÄktB). I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå enligt 10 kap 1 § ÄktB. En makes egendom är giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom, 7 kap 1 § ÄktB.

Om man kollar i 7 kap 2 § ÄktB så radas det upp fall när egendom är enskild. Den fjärde punkten stadgar att egendom som en make har ärvt och som enligt testamente av arvlåtaren ska vara mottagarens enskilda, är enskild egendom. Således är det avgörande om din far har skrivit ett testamente där det står att det du(hans barn) ärver ska vara deras enskilda egendom. Om det inte finns något sådant testamente så kommer dessvärre att arvet du fått räknas med i bodelningen som görs vid skilsmässan.

Under själva äktenskapet är det självklart så att det är du som råder själv över dina pengar du ärvt av dina föräldrar. Detta så länge ni fortfarande är gifta. Det är som sagt vid skilsmässan och bodelningen det ser annorlunda ut och arvet, om det inte är enskild egendom, ska ingå i bodelningen mellan dig och din man.

Hoppas att du fick svar på din fråga och ställ gärnaföljdfrågor om det är något mer du undrar över!

Gustaf ÅleskogRådgivare
Hittade du inte det du sökte?