Användning köpta fotografier

2015-09-16 i Immaterialrätt
FRÅGA
Hej,Jag har en fråga angående bilder jag köpt av en fotograf. Vi tog porträttfotografering med familjen och har betalat flera tusen för 12 bilder. Vi fick dem i digital form, ej i originalstorlek.Men min fråga är nu, när vi har köpt bilden har vi ändå inte rätt att redigera bilden om fotografen säger att vi inte får det? Eller publicera bilden offentligt utan att hennes namn uppges, även om hon säger det? Är det fortfarande hon som äger bilden?
SVAR

Hej!

Tack för att du ställer din fråga till Lawline.

Fotografen som tagit bilderna har alltid upphovsrätt till dem och bilden är fortfarande fotografen trots ert köp (se lagen (1060:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk, URL, 1 kap. 1 §, här). Detta innebär att fotografierna inte får ändras så att fotografens litterära konstnärliga anseende eller egenart kränks (de ideella rättigheterna). Att redigera eller beskära bilden är att ändra denna, vilket innebär att tillstånd krävs från fotografen. Detta regleras i URL 1 kap. 3 § stycke 2, se här.

I URL 1 kap. 3 § stycke 1 finns även en bestämmelse som i detta fall innebär att när fotografierna görs tillgängliga för allmänheten så ska fotografens namn anges i den omfattning och på det sätt god sed kräver. När det gäller branschen för fotografer är sedvänjan att fotografens namn alltid ska anges om bilden görs tillgänglig för allmänheten (tex läggs ut på en sida på internet eller liknande).

Bilderna får bara användas på det sätt som ni och fotografen (upphovsmannen) kommit överens om, tex när det gäller framkallning av fler exemplar mm.

Hoppas detta gav svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Emma Persson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (891)
2020-09-26 Använda bilder på artister till egna produkter
2020-09-19 Använda bild på tröjor som ska säljas?
2020-09-18 Vad innebär det att en figur är upphovsrättsligt skyddad?
2020-09-16 Upphovsrätt vid bearbetning av annans verk

Alla besvarade frågor (84364)