Ansvarsfrihet vid pågående demonstationer?
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Inom den svenska straffrätten finns det ett antal avtalsfrihetsgrunder vars syfte är att även om man har begått en brottslig handling så skall man med hänvisning till ansvarsfrihetsgrunerna ej hållas ansvrig för denna handlingen. Dessa ansvarsfrihetsgrunder är: samtycke, angrepp på egen rättssfär, nödvärn, nöd, laga befogenhet och förmans befallning. Av dessa är de, utifrån vad jag förstått från din fråga, är det nöd eller nödvärn som är relevant i din fråga.
Nödvärn: Denna ansvarsfrihetsgrund föreligger när en person försöker hejdå ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på honom själv eller på någon annan eller på någons egendom, 24 kap. 1 och 5 §§ BrB. Det kräver dock att nödvärnshandlingen inte är uppenbart oförsvarligt. Ett exempel på en nödvärnshandling är när man använder fysiskt våld mot någon som misshandlar en.
Nöd: Denna ansvarsfrihetsgrund grundar sig inte på utförandet av någon brottslig handling, men snarare på en naturkatastrof. Den som handlar i nöd, när fara hotar liv, hälsa, egendom eller något annat viktigt av rättsordningen skyddat intresse, blir fri från ansvar för den annars brottsliga handlingen som begås, förutsatt att gärningen inte kan anses oförsvarlig, 24 kap. 4 § BrB.
För att man skulle kunna handla utan att stå ansvarig för dessa handlingar behövs det således att ovan krav är uppfyllda, vilket vanligtvis inte är fallet vid blockering av väg. Skulle en handling som detta däremot utgöra t.ex. blåjussabotage enligt 13 kap. 5 c § BrB kan det beroende på situationen utgöra tillräcklig grund för berättigad användning av nödvärn.
Alltså, en sammanfattande bedömning i ditt fall är att vid en "vanlig" demonstation är du som civil person inte berättigad att agera men detta kan komma att ändras beroende på hur den specifika situationen ser ut.
Om du har fler frågor eller funderingar är du varmt välkommen att åter hör av dig till oss på Lawline!
Med vänliga hälsningar,