Ansvarar man för makes skulder?

2017-05-11 i Bodelning
FRÅGA
Jag ar nyligen fått reda på att min man har skulder på 500 000 för bland annat en bil han köpt åt sin son från ett tidigare äktenskap. Vad händer när jag tar ut skilsmässa? Blir jag skyldig att betala delar av dessa skulder?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns en särförvaltningsprincip som säger att varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder. Du kan alltså inte bli skyldig att betala din mans skulder. Däremot kan du bli påverkad av hans skulder i och med att ni vid skilsmässa ska göra en bodelning och han där har rätt att dra av de skulder han har från de tillgångar han har. Kort sagt ger detta dig mindre i andelsberäkningen. Men du kommer inte bli skyldig att betala av hans skulder med beaktande av särförvaltningsprincipen.

Vid ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen tillbaka till oss på Lawline!

Vänliga hälsningar,

Ni de Keiser
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2872)
2021-09-20 Vad ska ingå i bodelning mellan sambor?
2021-09-19 Jämkning vid bodelning vid äktenskapsskillnad
2021-09-18 Om vi skiljer oss och skriver bodelningsavtal, men sedan gifter oss igen, gäller bodelningsavtalet eller blir våra tillgångar giftorättsgods?
2021-09-18 Bouppteckningen

Alla besvarade frågor (95739)