Ansvarar hyresvärden för att sätta upp namn på postlådan?

2021-07-29 i Hyresrätt
FRÅGA
Min son flyttat in i ny hyresrätt. Värden hävdar att var hyresgäst ska sätta deras namn på postlådan. Tycker det verkar mycket konstig. Är de inte ansvariga för detta??
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du undrar vem som bär ansvaret för att sätta upp namn på postlådan. Svaret på din fråga regleras i 12 kap. Jordabalken (JB). Just detta kapitel i Jordabalken berör enbart hyra och brukar därför även kallas "hyreslagen".

Enligt 12 kap. 9 § JB och 12 kap. 15 § JB har en hyresvärd underhållsskyldighet. Det innebär att hyresvärden ska se till att lägenheten är i sådant skick att den enligt den allmänna uppfattningen i orten är fullt brukbar för det avsedda ändamålet, både vid tiden för inflytt och under hela tiden som hyresgästen hyr lägenheten. Eftersom det är fråga om en bostadslägenhet som hyrs ut så bör därför hyresvärden ansvara för att hyresgästernas namn står på postfacken eftersom hyresgästen inte annars kan ta emot sin post. Alltså är det hyresvärden som enligt sin underhållsskyldighet ska ansvara för att sätta upp namnen på postlådan.

Jag hoppas att detta gav dig svar på din fråga! Har du någon annan fundering är du välkommen att höra av dig till oss på lawline igen!

Med vänlig hälsning,

Saga Sthen
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2058)
2021-09-19 Gäller alltid en tremånaders uppsägningstid av hyresrätt?
2021-09-19 Jag har en prick i belastningsregistret, kan jag trots det få ett hyreskontrakt?
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?

Alla besvarade frågor (95801)