Ansvar för styrelseledamot i tennisklubb.

2017-03-24 i Avtal
FRÅGA
Vilket juridiskt ansvar tar jag som ledamot i en styrelse på en tennisklubb?Kan jag bli betalningsansvarig?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Styrelseledamöters ansvar gentemot föreningen bestäms genom föreningens stadgar och möjligtvis även genom andra avtal mellan styrelseledamöterna och föreningen.

Vanligtvis ska en styrelse ,genom sina beslut, framför allt verka för att tillgodose medlemmarnas och föreningens intressen.

Det är ovanligt att medlemmar i en s.k. "lekmannastyrelse" (en styrelse som inte ställer krav på professionella kunskaper) blir betalningsansvariga. Att styrelsen tar ett "dåligt" beslut leder som huvudregel inte till något betalningsansvar. Däremot kan beslut som avviker från föreningens verksamhet leda till betalningsansvar.
Exempelvis kan betalningsansvar åläggas en styrelseledamot om denne använder föreningens pengar för privata ändamål eller på annat sätt beter sig illojalt mot föreningen. För att betalningsansvar ska föreligga krävs att du som styrelseledamot handlar uppsåtligen eller oaktsamt och på grund av detta skadar föreningen ekonomiskt.

Hoppas du fått svar på din fråga.

Vänligen,

David McKenzie
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1534)
2021-09-19 Gäller avtalet om vi skrivit under som fel parter (säljare resp. köpare)?
2021-09-14 Tilläggsavgift för fel bevis på rätt till studentrabatt
2021-09-07 Har en annonssajt rätt att neka annonsering?
2021-09-06 Har du rätt att få tillbaka pengar om du har glömt stänga av parkeringen?

Alla besvarade frågor (95746)