FrågaKÖPRÄTTKöplagen29/11/2017

Ansvar för försvunnet paket

Hej

Jag har sålt en vara via nätet och fått betalt 2000kr.

Jag skickade paketet via postnord på hemköp.

Jag har tidigare aldrig sålt varor på nätet av värde och klantigt nog skickade jag inte rekommenderat.

Paketet är försvunnet, skickat för en vecka sedan.

Ett annan paket skickades samma dag och kom fram ordentligt.

Jag fick inte info av ombudet om att paket av värde inte får skickas på detta sätt.

Vi är ledsna både jag och köparen över detta.

Jag erbjöd mig att betala hälften tillbaka.

Vad är rätt och vad kan jag göra?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag förstår att det här är en jobbig situation för både dig och köparen. Som jag tolkar din fråga är ni båda privatpersoner och därför är köplagen tillämplig.

Säljaren ansvarar för vad som händer med varan fram tills den avlämnats hos köparen, vilket framgår av reglerna om riskövergång i 13 § köplagen. Detta beror på att den som har varan i sin besittning har bäst möjlighet att se till att ingenting händer med den.

Eftersom du inte skickade rekommenderat är du antagligen fortfarande ansvarig. Enligt 7 § andra stycket köplagen är en vara som ska transporteras avlämnad när den överlämnats till transportören. Du har visserligen lämnat varan till posten men eftersom du inte skickade rekommenderat utgår jag ifrån att du inte heller fick en kvittens med försändelsenummer. Utan detta saknar du ett bevis för att posten faktiskt har fått paketet. I 8 § köplagen står dessutom att säljaren ska ordna med lämplig transport. Ett värdefullt paket bör skickas rekommenderat. Ansvaret ligger därför kvar på dig om du inte kan bevisa att posten tagit emot paketet, i så fall får köparen istället rikta sina krav mot dem.

Finns det inget bevis för att posten är ansvarig och får köparen inte varan är du som säljare i dröjsmål med avlämnandet. Köparen kan enligt 23 § köplagen kräva att du fullgör köpet, alltså att du ser till att varan kommer fram eller skickar en ny. Går inte detta kan köparen häva köpet enligt 25 § köplagen. I så fall måste du betala tillbaka de 2000 kronor köparen betalt för varan. Det räcker alltså inte att betala tillbaka hälften.

Om du tror att paketet fortfarande kan komma fram har du en möjlighet enligt 24 § köplagen att be köparen om anstånd med avlämnandet under viss tid. Går köparen med på det får hen inte häva köpet förrän den tid ni kommer överens om gått ut.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga och att det hela reder ut sig.

Vänliga hälsningar

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Köplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo