Ansvar för aktiebolags skulder mm.

2017-01-31 i Bolag
FRÅGA
Om jag säljer 100% av aktierna i mitt privata AB är då de nya aktieägarna ansvariga för bolagets skulder och skatteredovisningar och kan de göra affärer i bolagets namn?Eller måste det bli en ändring i bolagets styrelse hos Bolagsverket innan de blir ansvariga och kan göra affärer?Hälsningar,Roger
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om aktiebolag återfinns i aktiebolagslagen, se här.

För det första så ska poängteras att aktieägare inte är personligt ansvariga för bolagets skulder, se 1 kap. 3 § ABL. Så varken du eller de nya aktieägarna är ansvariga för bolagets skulder.

Det är styrelsen som bör agera i bolagets namn och tecknar firman, men det är aktieägarna som är de som bestämmer vilka som ska sitta i styrelsen. Detta bestäms på stämman. Aktieägarna får sin rätt att rösta på stämma mm. så fort deras aktieförvärv är fullbordat. Men aktieägarna är inte behöriga att binda bolaget till enskilda affärer, utan detta bör ske genom styrelsen eller VD:n. Så på det sättet är aktieägarna inte kapabla att "börja göra affärer" förrän de antingen gett nya riktlinjer till styrelsen eller tillsatt en ny sådan.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!
Vänligen

Jonas Tärnroth
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bolag (734)
2021-07-31 Är konkursförhandlingar ett hinder för att bli bolagsman?
2021-07-31 Kan en styrelseledamot lämna sitt uppdrag?
2021-07-30 Bolagsstrukturering - hyra ut fastighet
2021-07-17 Försvinner utdelningsutrymmet i ett av mig ägt aktiebolag om jag säljer aktiebolaget till mitt Holdingbolag?

Alla besvarade frågor (94585)