Ansökan om svenskt medborgarskap

2019-02-13 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej! Jag är svensk medborgare och gift med en amerikansk medborgare sedan 1999.Vi bodde i Sverige 1999-2004, och vi har nu återvänt till Sverige och bott i södra Skåne i tre år i sträck. Hon vill bli svensk medborgare men är intresserad av ett jobb i Danmark. Skulle hennes ansökan om svenskt medborgarskap påverkas av flytt till Danmark?Tack!
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att bli svensk medborgare ska man ha uppfyllt hemvisttidskravet som innebär att man ska ha varit bosatt i Sverige en viss tid. Som hemvisttid räknas tiden i Sverige med tillstånd för bosättning.

För att bli svensk medborgare ska din maka ha bott stadigvarande i Sverige en viss tid. I regel ska hon ha varit bosatt i Sverige under sammanhängande fem år. Med hemvist menas att hon är varaktigt bosatt här och har en avsikt att stanna kvar i Sverige. Om hon får räkna all tid i Sverige som hemvisttid beror på varför hon bosatt sig här och vilket tillstånd hon haft under tiden. Huvudregeln är att tiden med uppehållstillstånd som leder till ett permanent uppehållstillstånd räknas som hemvisttid.

Om din maka hade permanent uppehållstillstånd eller uppehållstillstånd för bosättning redan när hon reste in i Sverige, får ni räkna tiden från den dag hon kom hit. Annars räknas tiden från den dag hon lämnade in sin ansökan om uppehållstillstånd och fick ja. Om hon först fick nej och sedan lämnade in en ny ansökan, räknas tiden från den dag hon fick ja.

I det här fallet är din maka gift med svensk medborgare, så kan hon ansöka om svenskt medborgarskap efter tre år. Ni ska då ha bott tillsammans de senaste två åren. Det räcker inte med att ni är gifta med varandra, ni ska också bo tillsammans.

Om din maka har rest utomlands, till exempel på kortare besök eller semester har det ingen betydelse för hemvisttiden i Sverige. Men har hon varit i utlandet i mer än sex veckor under ett år ska hela den tiden hon varit utanför Sverige räknas av från hemvisttiden.

Om hon flyttar till ett annat land och bosätter dig där bryts hennes hemvist. Din maka kan börja räkna sin hemvist från den dagen hon flyttar tillbaka till Sverige igen.

Min rekommendation är att ta kontakt med Migrationsverket och fråga om din frus ärende kan påverkas av flytt till Danmark. Jag tycker att det blir bra att vänta tills Migrationsverket fattar beslut i hennes ärende om svenskt medborgarskap.

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Galina Krasteva
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (841)
2019-05-19 Krav för arbetstillstånd
2019-05-18 Kan asyl sökas på nytt trots tidigare ansökan vid tidigare vistelse i Sverige?
2019-05-15 Kan man byta handläggare när beslut om uppehållstillstånd pga anknytningsinvandring tar jättelång tid?
2019-05-15 Ansökan av svensk medborgarskap

Alla besvarade frågor (69283)