Ansökan om skuldsanering

2016-11-14 i Skuldsanering
FRÅGA
hejsan jag vill veta vad man skriva personligt brev skuldsanering jag vet inte hur man göra och vad man skriva att ble bra kan ni snäll hjälpa mig att skriva ett personligt brev skuldsanering tusan tack
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag ska inleda med att försöka förklara vad som krävs för en skuldsanering och vad följderna blir. Sedan kommer jag redogöra för svaret på din fråga.

Skuldsanering innebär att du, på kronofogdemyndighetens vägnar, får en betalningsplan, oftast på fem år. Betalningsplanen innebär att kronofogdemyndigheten kommit överens med dina borgenärer (de du har skulder till) om ett rimligt belopp för dig att betala tillbaka. Du betalar då av enligt planen det du rimligen kan avvara, och sedan skrivs din skuld av helt.

För att du ska kvalificera för en skuldsanering, måste du vara på sådant obestånd och så skuldsatt att du inte kan antas ha förmåga att betala dina skulder inom överskådlig tid, och det är skäligt att du beviljas en skuldsanering med hänsyn till dina personliga och ekonomiska förhållanden. Kronofogden gör först allt de kan för att utvinna skulden på annat sätt. I och med detta kommer de försöka utmäta så mycket som möjligt av din egendom och på din lön. Om de beslutat om utmätning på din lön minskar dina möjligheter till skuldsanering, då kronofogdemyndigheten gör löneutmätning om de anser det möjligt utan att du placeras under existensminimum och med möjlighet att betala av din skuld. En skuldsanering är alltså något som ges i undantagsfall.

Angående din fråga är det så att kronofogden inte baserar ett beslut om skuldsanering på hur väl du formulerar ansökan utan på om du ansöker enligt ett formulär samt uppfyller det jag skrivit ovan. Att spekulera i om du kommer vara berättigad en skuldsanering går tyvärr inte utan mer information. Jag förstår dock helt att det känns som något du kan behöva hjälp med, och hjälp finns att få.

Inom ramen för socialtjänsten finns en verksamhetsgren som kallas budget-och skuldrådgivning. Din kommun är skyldig av lag att ha en sådan rådgivare och de kommer hjälpa dig med vägledningen vad rör dina skulder. Du kan komma i kontakt med din kommuns budget-och skuldrådgivare genom att kontakta antingen ditt socialkontor eller kommunens växel. Rådgivaren kan sedan hjälpa dig med om en skuldsanering är aktuellt för dig.

Det viktigaste just nu är dock att du ser till att inte ta på dig mer skulder. Om du tar på dig skulder samtidigt som, eller efter, du är i processen om en skuldsanering har dina borgenärer, de du har skulden hos, rätten att neka en skuldsanering. Detta är också något du kommer diskutera med din budget-och skuldrådgivare. Det är också viktigt att du visar att du försöker anpassa dig efter din situation. För att en eventuell skuldsanering ska beviljas, måste du ha gjort dig av med det du skäligen kan och sålt sådan lös egendom du skäligen kan få ersättning att betala av dina skulder med, något som annars kommer kunna utmätas av kronofogdemyndigheten.

Med vänliga hälsningar,

Anonym Anonym
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skuldsanering (176)
2021-01-02 Kan man köpa en bostadsrätt under en pågående skuldsanering?
2020-12-12 Får man ta emot swish under skuldsanering?
2020-11-18 Före detta sambo har begärt skuldsanering
2020-10-28 Vad kostar det att ompröva en skuldsanering?

Alla besvarade frågor (88286)