Anmälningsplikt vid brott

2017-06-02 i Övriga brott
FRÅGA
Om man som flickvän får berättat av sin pojkvän att han mördat någon. Är man då inte skyldig att berätta detta för polisen?
SVAR

Hej och varmt välkommen till Lawline.

I Sverige finns det ingen generell anmälningsplikt vid vetskap om brott. Det finns dock flertalet undantag till detta vilket bland annat är för vissa tjänstemän eller specifikt för vissa grövre brott (mord inkluderat). T.ex. ifall ett brott är i planeringsstadiet och du får misstanke om det är du skyldig att anmäla med vissa undantag. Ifall du undviker detta kan du straffas för underlåtenhet att avslöja brott. Det krävs då att brottet är "å färde" vilket innebär att det inte begåtts ännu eller inte fullbordats ännu. Ifall det rör sig om ett brott som redan begåtts och du hjälper din pojkvän att undkomma kan du istället straffas för skyddande av brottslig.

Utöver detta är du också som utgångspunkt skyldig att vittna i domstol ifall domstolen begär detta.

Har du fått veta att din pojkvän har mördat någon ska du alltså definitivt berätta detta för polisen. Detta eftersom det är en hårfin linje till brottsligt att inte anmäla mordet. Du kan läsa mer om detta här.

Jag hoppas att jag har förtydligat rättsläget för dig och att du, ifall detta har skett i verkligheten, anmäler mordet till polisen. Har du ytterligare frågor kan du mejla oss på info@lawline.se eller boka tid med en av våra erfarna jurister.

Mvh,

Oskar Paladini Söderberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (982)
2021-07-31 Vass eller brott mot knivlagen
2021-07-30 Får man bära kniv på jobbet?
2021-07-30 Böter för hög musik sedan 1 juli- gäller det även hög musik från grannar?
2021-07-28 Är det brottsligt att undanhålla att man har en familj sedan tidigare, vid inledandet av en ny förbindelse?

Alla besvarade frågor (94568)