Anmälan för minderårig

2016-11-29 i Övriga brott
FRÅGA
Hej. Min pappa och mamma har brutit mot punkt 16 i FN:s deklaration om barnets rättigheter. Min pappa har också hotat att slå mig, bett min mamma att slå mig, hållt fast mig, slängt min telefon så hårt i marken att den inte gott att laga, kallat mig fula saker, bett mig hålla käften när jag bara sagt min åsikt, tvingat mig att krama och pussa honom, kränkt mig för att jag inte är kristen och hotat att personligen mörda mina vänner m.m. Jag vill stämma min pappa, utan att min syster tar skada av det. Hur gör jag? Vilken advokat ska jag söka mig till?
SVAR

Hej och tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline!

Jag utgår från att du är omyndig eftersom du hänvisar till FN:s deklaration om barns rättigheter.

Till att börja med så är det viktigt att du pratar med en vuxen i din närhet om vad som händer hemma, din lärare och skolsköterska har t.ex. tystnadsplikt, likaså om du ringer till BRIS eller socialtjänsten, så att du har någon att prata med och vända dig till.

https://www.bris.se/?pageID=327

http://www.socialstyrelsen.se/barnochfamilj/barnochungaisocialtjansten, längst ner på sidan har du kontaktinformation.

För att kunna stämma din pappa så behöver du göra en polisanmälan hos din närmaste polisstation. Här har du en länk där du kan kan läsa om hur du går tillväga och var du hittar din närmsta station: https://polisen.se/Utsatt-for-brott/Olika-typer-av-brott/Barn-och-ungdomar/For-dig-som-ar-tonaring/.

Det är viktigt att du för förstår att när du väl har gjort en polisanmälan så har polisen en skyldighet att utreda och åtala, det går alltså inte att ta tillbaka en anmälan när den väl är gjord.

Du kan läsa mer om unga som blivit utsatta för brott här: http://www.ungaboj.se/

Beroende på hur gammal du är så har du olika rättigheter, desto närmre 18 år du är desto mer rättigheter. Här kan du se vad som gäller i din ålder: http://www.jagvillveta.se/

Så, börja med att prata med lärare, skolsköterska, socialstyrelsen eller BRIS om din situation hemma. Utefter din beskrivning ser det ut som att det finns brott som har begåtts men jag råder dig starkt att innan du gör en anmälan att kontakta någon av de olika personerna/ organisationerna som jag har nämnt ovan.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Ophelia Wigström
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (892)
2021-01-23 Ändring av personnummer och hot efter avlagt vittnesmål
2021-01-20 Är rekvisiten för hets mot folkgrupp kumulativa eller alternativa?
2021-01-20 Vad gäller vid brottet tjänstefel?
2021-01-20 Min granne har gjort en polisanmälan utan anledning - är det brottsligt?

Alla besvarade frågor (88385)