Anmäla för falsk utsaga till myndighet?

2017-05-30 i Övriga brott
FRÅGA
Min sambo har barn med en annan kvinna sedan tidigare och de har en giftig relation. En orosanmälan har ni gjorts på barnen pga att de mår dåligt av detta. I första samtalet med soc framgår att mamman anklagar min sambo för att dricka mycket. Hon säger att barnen sagt det och att de sagt att "pappa blir konstig då". Jag som är sambo med denna man vet att han i stort sett inte dricker alkohol alls, i undantagsfall ett halvt glas vin till maten. Detta är enlig mig ett enormt förtal som kan leda till allvarliga konsekvenser. Kam min sambo anmäla mamman för förtal och finns nån chans att få "rätt"?
SVAR

Hej, och tack för din fråga.

Om mamman till barnen har lämnat uppgifter till socialtjänsten om att pappan dricker mycket och att det gör att barnen inte vill vara hos honom kan det eventuellt utgöra förtal under vissa omständigheter, det spelar för den bedömningen inte någon roll om uppgiftena är sanna eller inte. Det låter vidare som att det skulle kunna utgöra falsk tillvitelse om uppgiftena inte är sanna. Det brottet består enkelt sagt av att någon lämnar uppgifter om en annan person till en myndighet, och uppgifterna är osanna.

Oavsett vilket kan ni göra en polisanmälan om ni menar att mamman har ljugit för att skapa en sämre situation för pappan till barnen. Märk väl dock att ni självklart också bör påpeka detta för de på socialtjänsten som handlägger deras ärende så att de får reda på det.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (997)
2021-09-20 Vad är straffet för att använda någon annans körkort?
2021-09-11 Jag har fått ett mail i vilket min man utpekas som alkoholist - Bör det polisanmälas?
2021-09-09 Vart vänder man sig om man vill anmäla gällande bidragsbrott?
2021-08-31 Vad är straffet för "missbruk av urkund"?

Alla besvarade frågor (95746)