Anknytningsansökan till barn

2019-03-18 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej!Jag är svensk medborgare som har 2 små barn 2 och 6 år gamla. De är oxå svenska. Min sambo har indonesiskt medborgarskap men har permanent uppehållstillstånd i Poland. Mina barn bor här med mig. Nu vill hon flytta hit för att vara nära barnen. Är det lättare för henne att ansöka med anknytning till barnen? De behövs väl inte försörjningskrav vara uppfyllt?Tillägger att jag saknar inkomst då jag just nu studerar med CSN.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!


Det finns en möjlighet för din sambo att ansöka om uppehållstillstånd med anknytning till barnen. Vid anknytningsansökan till barnet finns det inget krav på varken försörjning eller bostad.

Enligt lagen i 5 kap. 3a§ UtlL får uppehållstillstånd ges till mamman om hon ansöker om anknytning till barnet. Det som krävs enligt denna bestämmelsen är att barnet ska vara bosatt i Sverige. Observera att det står i lagen att utlänningen som söker anknytning till sitt barn ska vara förälder och vårdnadshavare samt sammanbo med barnet, för att uppehållstillstånd ska ges. Det viktiga i lagen är alltså att barnet som hon ansöker anknytning till är bosatt i Sverige, samt att hon är förälder och vårdnadshavare.

Jag hoppas det gav svar på din fråga!

Caroline Larsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (919)
2019-10-17 Får jag resa som turist till Sverige under handläggningstiden för mitt ärende hos Migrationsverket?
2019-10-12 Kommer vårt barn att få svenskt medborgarskap när det föds?
2019-10-11 Behövs arbetstillstånd för EES-medborgare efter 3 månader i Sverige?
2019-10-09 Kan en person som har uppehållstillstånd och svenskt id-kort åka till Tyskland utan pass?

Alla besvarade frågor (73748)