Anknytningsansökan till barn

Hej!

Jag är svensk medborgare som har 2 små barn 2 och 6 år gamla. De är oxå svenska. Min sambo har indonesiskt medborgarskap men har permanent uppehållstillstånd i Poland.

Mina barn bor här med mig. Nu vill hon flytta hit för att vara nära barnen.

Är det lättare för henne att ansöka med anknytning till barnen? De behövs väl inte försörjningskrav vara uppfyllt?

Tillägger att jag saknar inkomst då jag just nu studerar med CSN.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!


Det finns en möjlighet för din sambo att ansöka om uppehållstillstånd med anknytning till barnen. Vid anknytningsansökan till barnet finns det inget krav på varken försörjning eller bostad.

Enligt lagen i 5 kap. 3a§ UtlL får uppehållstillstånd ges till mamman om hon ansöker om anknytning till barnet. Det som krävs enligt denna bestämmelsen är att barnet ska vara bosatt i Sverige. Observera att det står i lagen att utlänningen som söker anknytning till sitt barn ska vara förälder och vårdnadshavare samt sammanbo med barnet, för att uppehållstillstånd ska ges. Det viktiga i lagen är alltså att barnet som hon ansöker anknytning till är bosatt i Sverige, samt att hon är förälder och vårdnadshavare.

Jag hoppas det gav svar på din fråga!

Caroline LarssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Migrationsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000